Eilif Straume

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Halden Arbeiderblad 26. juli 1960; utsnitt av omtale av Eilif Straume like etter at han begynte i NRK Dagsnytt.

Eilif Johannes Straume (født 2. oktober 1928, død 18. august 2012) var  journalist, kringkastingsmann og litteraturkritiker, særlig kjent for sine litteraturprogrammer i NRK gjennom en årrekke, senere tilknyttet VG og deretter Aftenposten som teater- og lyrikkanmelder fram til han gikk av i 1997. 

Familie

Eilif Straume var sønn av forstander Eilert Straume (1898-1965) og hustru Martha Sofie, født Stenmark (1894-1979). Han ble gift i 1962 med adjunkt Berit Kristine Hillesland (1933–2019) og var far til kulturjournalist Anne Cathrine Straume (født 1965).

Liv og virke

Eilif Straume vokste opp i Sponvika, nær svenskegrensen i dagens Halden kommune. Faren var forstander i den evangelisk-lutherske frikirke, moren var pianolærer og bestemoren, som var svensk, drev landhandel. 

Etter examen artium studerte han filologi i Oslo, tok fransk og engelsk bifag og norsk hovedfag med en avhandling om Olav Aukrust på nynorsk, til tross for at han var riksmålsmann. Etter embetseksamen var Straume lektor ved Eidsvoll landsgymnas i fem år. Han hadde også interesse for teater, og hadde lest privat med flere skuespillere og vært statist ved Nationaltheatret. I sin tid ved Eidsvoll landsgymnas satte han opp flere teaterforestillinger sammen med elevene.

Straume ble ansatt i NRK i 1960. Han begynte i Dagsnytt og gikk i 1966 over til Opplysningsavdelingen, senere Kulturavdelingen i radio. Samtidig anmeldte han lyrikk i Aftenposten. Han arbeidet i NRK fram til 1981, da han gikk til VG, hvor han var journalist i et års tid. Fra 1983 til 1997 var han fast ansatt i Aftenposten som teater- og litteraturanmelder.

Straume redigerte også flere  lyrikk-antologier og var konsulent for ulike forlag og for Fjernsynsteatret. I 1997 utga han selv en diktsamling med tittelen Mellomaktsmusikk.

Eilif Straume fikk Riksmålsforbundets lytterpris i 1979 og Olav Dalgards pris som Årets kritiker i 1988.  I 1979 ble han valgt inn som medlem av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur. 

Ettermæle

Eilif Straume er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2023)

I sitt minneord over Eilif Straume, holdt på et møte i Det Norske Akademi for språk og litteratur  10. september 2012 og senere publisert, beskrev Nils Heyerdahl ham slik (utdrag):

Han kunne se tilbake på et rikt og innholdsmettet liv, med sentrum i et godt og trygt familieliv og med et yrke som ga ham det privilegium å få dyrke sine interesser og utfolde sine talenter i rikt monn. . ... Eilif Straume var en formidler som forente NRKs solide opplysningstradisjon med evnen til å fornye og modernisere kulturjournalistikken i radio. Ledig, ofte humørfylt og med smittende glede førte han sine lyttere med seg til personlige møter med forfattere og deres verker, bak og bortenfor den poserende overflate-verden. Når han intervjuet forfattere og kunstnere, satt han ikke med revolveren klar, men innbød til den gode og intelligente dialog.

Eilif Straume er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder