Emil Victor Langlet

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 24. okt. 2008 kl. 11:23 av Marthe Glad (samtale | bidrag) (skrivefeil)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Infoboks kunstner Emil Victor Langlet (født 28. februar 1824 i Borås i Sverige, død 10. mars 1898) var en svensk arkitekt som i flere år virket i Norge og etterlot seg mange viktige offentlige byggverk her. Hans fremste verk er Stortingsbygningen, ferdig i 1866.

Langlet var utdannet ved Chalmers tekniska högskola i Göteborg, ved Kungliga Konsthögskolan, Stockholm, og ved École des beaux-arts i Paris. Mot slutten av et studieopphold i Italia 1853-56 utarbeidet han et utkast til ny bygning for Stortinget i Christiania. Han kom for sent til å få det bedømt i arkitektkonkurransen om Stortingsbygningen, utlyst i 1855. Da resultatet forelå i 1857, ble arkitektene Heinrich E. Schirmer og Wilhelm von Hanno kåret til vinnere. Men da Langlet kort tid etter kom fra Italia med sitt utkast, vakte det straks oppmerksomhet og fikk mange innflytelsesrike tilhengere. Etter langvarig strid betemte Stortinget til slutt i 1860 at Langlets utkast skulle realiseres.

Fredrikstads nye rådhus

Mens han frem til fullførelsen i 1866 arbeidet i Norge, leverte Langlet tegningene til Hartvig Nissens skoleØvre Vollgate 15 i Oslo, til Børsbygningen og Drammens Teater i Drammen, og til rådhuset i Fredrikstad.

Etter hjemkomsten til Sverige ble han redaktør for Tidskrift för byggnadskonst och ingeniörvetenskap. Han gjorde seg særlig bemerket som kirkearkitekt og har etterlatt seg tolv kirkebygninger i Sverige, alle oppført som sentralkirker. I 1879 utga han plansjeverket Protestantiska kyrkobyggnader enligt centralsystemet. Han underviste i bygningskunst ved Kungliga Tekniska Högskolan og Konstakademien, ledet arbeidet med bevaring av ringmuren rundt Visby, og var fra 1886 til 1893 byggeleder for restaureringen av domkirken i Uppsala.

Byggverk i Norge (utvalg)


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Emil Victor Langlet» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.