Erik Engelhardt-Olsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. okt. 2016 kl. 09:16 av MortenHV (samtale | bidrag) (to kategorier)
Hopp til navigering Hopp til søk

Erik Engelhardt-Olsen (født 2. april 1921, død 11. august 2006) startet tidlig utvikling av modellfly. Mange har fått sin introduksjon til modellflysporten gjennom EEOs ESA-modell i tiden 1947-2005. ESA-modellen var enkel å bygge og enkel å fly. Den ble brukt både i klubber og på skoler. EEOs modellfly ble produsert i materialene balsatre, kvistren furu (plukket ut av Erik selv hos trelastforhandleren) og vannfast kryssfinér fra Finland.

Erik Engelhardt-Olsen vokste opp på Bygdøy. Allerede som 9-åring bygget han sitt første modellfly etter motivasjon fra sin sløydlærer. Engelhardt-Olsen begynte etterhvert å produsere modellflybyggesett under navnet Modellflyspesialisten. Etter krigen vokste bedriften ut av kjelleren i Fredriksborgveien 35, hjemme på Bygdøy. I 1948 flyttet han verkstedet til en låve på Ljabru. Engelhardt-Olsen startet et utsalg i Stortingsgata i Oslo, som imidlertid varte i bare to år.

Etter krigen var han i en periode ansatt i politiet. Engelhardt-Olsen har vunnet seks norgesmesterskap innen modellflyging og har også premier fra stevner i Europa. Allerede som 15-åring vant han et modellflystevne i Paris i Frankrike.

I 1953 kjøpte han og kona Meieriveien 12 i Gan i Fet kommune. Her var det allerede snekkerverkstedslokaler i første etasje, med bolig i andre etasje. Med årene bygget de ut eiendommen, slik at produksjonslokalene ble større – og arbeidsstokken økte, den også. Boligdelen ble også større, da det etterhvert kom 5 døtre.

Erik Engelhardt-Olsen produserte sine byggesett under logoen EEO Hobby Service, som firmaet het i mange år. Han konstruerte om lag 40 forskjellige modeller og hele 32 modeller har vært i byggesettproduksjon. Det var strikkmodeller, glidere, frifluktmodeller, linekontrollmodeller og radiokontrollmodeller. Noen av de mest kjente er: ESA, Bambi, Hobby, Hei, Haien, Thermic og Volo, foruten noen byggesett til blant andre båtene Bridge og Sporty (begge radiostyrte). Originaltegninger og mange flyfotos er ivaretatt for ettertiden av hans kone.

Da modellflyene etter hvert ble utstyrt med små dieselmotorer, leverte EEO sitt egenproduserte drivstoff. Videre produserte EEO sitt eget Balsalim, et celluloselim. Han produserte også sin egen maling kalt «dope», for flyene – en krympelakk som brukes til oppstramming av papir eller duktrekk på vinger og kropp.

Etter godkjenning fra Luftfartsdirektoratet ble det også levert «dope», spesialblandet og trematerialer til restaurering av veteranfly, spesielt til Kjeller flyplass ved Lillestrøm. Etter at Engelhardt-Olsen selv sluttet å fly oppvisning, var det en lang periode han var med på mange stevner rundt om på Østlandet.

I en periode var det en modellflystand ved Teknisk Museum i Oslo. 21. januar 2001 ble det åpnet en egen modellflystand på Flymuseet i Bodø, der Engelhardt-Olsen og hans kone var tilstede. Han fikk Norsk Aero Klubbs sølvmedalje i 1949 for sin medvirkning til å øke interessen for Luftforsvaret. Modellflybedriften er nå nedlagt. Den 14. mars 2011 overtok Tommy Halden Jahr (født 1964) opphavsrettighetene til Erik Engelhardt-Olsens modeller og tegninger.

Kilder

  • Amundsen, Vidar med flere: SNEKKERBYGDENE Gansdalen og Enebakkneset, Tøyen Trykk Oslo 2005, ISBN 82-92173-10-2
  • Opplysninger fra Lise Wigernes, f. Engelhardt-Olsen og Ragnhild Engelhardt-Olsen.

Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Erik Engelhardt-Olsen» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.