Espen Jørgensen (1994–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Espen Jørgensen 17 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
22.juli-minnesmerket i Bodø står i Solparken, like ved Rådhusparken.
Foto: Gunnar Rogneflåten (2020).
Plakett på 22.juli-minnesmerket i Bodø.
Foto: Gunnar Rogneflåten (2020).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Espen Jørgensen, 17 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).

Espen Jørgensen (født 6. juni 1994 i Bodø, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var leder i Bodø AUF og nettopp ferdig med første klasse på teknikk og industriell produksjon ved Bodø videregående skole da han ble drept i terrorangrepet på Utøya.

Jørgensen vokste opp på Mørkved og på Tuv. En uke før Utøya-leiren ble han valgt til leder av Bodø AUF, et tillitsverv han skal ha tatt imot med engasjement og pågangsmot. I tillegg til ledervervet, var han første varamann til fylkesstyret i Nordland AUF. Han skulle startet på helse- og sosialfag til høsten.

Bestevennen Joakim R. Goin beskriver ham slik:

– Espen er en utrolig god venn. Mer som en bror, som står meg veldig nær. Han kan lyse opp de mørkeste dager, og er en person man kan stole fullt på. Han er sterkt engasjert i politikk, og representerte Bodø AUF på Utøya hvor han dro for å fremme sine politiske tanker og ideér, og for å ha det gøy i ferien.[1]

Han døde i området ved Pumpehuset på Utøya.

Familie

Espen Jørgensen var yngst av to søsken, med storesøster Camilla Skaugvoll.

Jørgensens far, Geir-Arne Jørgensen, oppfordra ungdommen til å engasjere seg politisk, uansett ståsted.

– De som ble rammet på Utøya er ungdom som ville noe, som var engasjerte og hadde lyst til å bidra. Folk må ikke slutte å leve etter det som har skjedd. Jeg vet at Espen ville ha ønsket det. Ingenting ville holdt ham borte fra å komme tilbake til Utøya neste år dersom han hadde overlevd.[2]

Bisettelsen

Jørgensen ble bisatt fra Bodø domkirke fredag 5. august 2011. Sokneprest Bernt Aanonsen forrettet. Jan Egeland representerte regjering og Arbeiderpartiet og talte. Til stede var også ordfører Odd Tore Fygle (Ap) og stortingsrepresentant Anna Ljunggren som også representerte Nordland Arbeiderparti. Kameraten Ingar Steen som verva Jørgensen til AUF, og så på ham som en lillebror og sa:

– Han var så snill, så omsorgsfull og godhjertet. Det er nesten uvirkelig at han skulle dø…[3]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

De som ble rammet på Utøya er ungdom som ville noe, ungdom som var engasjert og hadde lyst til å bidra. Folk må ikke slutte å leve etter det som har skjedd. Jeg vet Espen ville ha ønsket det. Ingenting ville holdt ham borte fra å komme tilbake til Utøya neste år dersom han hadde overlevd”. Dette sier Espen Jørgensens far til Avisa Nordland etter tragedien som kostet hans sønn, 17 år gamle Espen Jørgensen, livet. I samme intervju oppfordrer Espens far ungdommen til å engasjere seg politisk, uansett ståsted. Vi kan ikke annet enn å bøye hodet i beundring for styrken og kjærligheten familien viser i denne mørke stunden. Dere skal vite at vi er mange som står sammen med dere i sorgen.

Vi håper og tror den verdige minnemarkeringen i Bodø med mange tusen mennesker til stede, sammen med andre små og store markeringer rundt om i fylket, gir verdifull støtte til Espen Jørgensens pårørende og venner i denne tunge tiden. (...) Til tross for at han bare hadde vært medlem av AUF i ett år, ble han tildelt store ansvarsområder. Og han likte det. Han var så flink til å få med seg folk. Han vervet nye medlemmer og skapte en aktiv organisasjon. Espen var omsorgsfull, glad i alle og skapte alltid en god og rolig stemning rundt seg. Utrolig mange vil savne Espen. Som det står blant uttallige avskjedshilsener på Facebook: ”Vi vil også savne bamseklemmene dine, smilet og latteren din”.(...)

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [4]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Bodø kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i Solparken, like ved Rådhusparken i Bodø sentrum.

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre alle 22.juli-ofrene: Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [5]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

Hvert år markerer 22. juli-senteret bursdagen til ofrene etter terrorangrepene 22. juli 2011. Dette er bursdagsblomsten til Espen Jørgensen, satt i resepsjonen i 22. juli-senteret 6. juni 2022.[6]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor er minneboka til Espen Jørgensen avbildet.

Referanser

  1. Bjelvin, Sara Marie: 17-åring fra Bodø mistet livet. Espen Jørgensen (17) fra Bodø mistet livet i tragedien på Utøya. Nrk.no, 29. juli 2011. Besøkt 15.05.2023.
  2. Nybø. Reidun Kjelling: – Folk må ikke slutte å leve. Avisa Nordland, tirsdag 26. juli 2011, s. 10-11. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Landstad, Trude: – Umistelig for vårt land. Avisa Nordland, lørdag 6. august 2011, s. 6-7. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  5. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  6. 22. juli-senterets Facebookside 17.11.2022 Espen Jørgensens bursdagsblomst 2022.

Kilder og litteratur