Fagerborg kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fagerborg kirke
13847 Fagerborg krk.jpg
Foto: Olve Utne (2009).
Sted: Fagerborg
Byggeår: 1903
Kirkegård: Nei
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Oslo
Prosti: Oslo domprosti
Prestegjeld: Fagerborg
Fellesråd: Oslo
Sokn: Fagerborg
Arkitekt: Hagbarth Schytte-Berg
Teknikk: Mur
Materiale: Stein
Tårn: Vesttårn
Prekestol: 1903, av Borgersen.
Altertavle: «Jesus på korset» av Jo Visdal.
Sitteplasser: 525

Fagerborg kirke i Oslo er soknekirke for Fagerborg menighet, og tidligere hovedkirke for Fagerborg prestegjeld. Menigheten ble oppretta i 1898, og kirka ble innvia den 22. desember 1903. Den ligger i et hjørne av StensparkenFagerborg, med adresse Pilestredet 72, i den delen av Pilestredet som kalles Norabakken.

Arkitekten bak kirka var Hagbarth Schytte-Berg, som valgte østfoldgranitt fra Skjeberg som byggemateriale. Stilen har elementer av både nyromansk og nygotikk.

Kirka ble bygd med 860 sitteplasser, men dette har blitt endra til 525.

Altertavla har motivet «Jesus på korset», og ble laget av Jo Visdal.. Prekestolen er utforma av treskjærer Borgersen i gammel norsk stil, og i amerikansk furu. Døpefonten i hvit marmor er i nyromansk stil, og ble laget av Lars Utne. Både prekestol, altertavle og døpefont er fra innvielsesåret 1903.

Også det første orgelet kom på plass i 1903. Det var et pneumatisk kjegleladdeorgel med 21 stemmer, laget av Gebrüder Rieger i Tyskland. Det ble i 1932 flytta til Svolvær kirke, og et nytt pneumatisk orgel med elektrisk overføring ble satt inn. Det hade 39 stemmer og 2728 piper, og ble laget av J. H. Jørgensen Orgelfabrik. I 2007 kom så enda et nytt orgel, fra Goll i Sveits, med 54 stemmer. Det er tilpassa de gamle orgelfasadene.

I tårnet er det to klokker, begge fra Olsen Nauen klokkestøperi.

I forbidelse med femtiårsjubileet i 1953 ble det hengt opp nye lysekroner, tegna av Harald Hille.

I tillegg til selve kirkerommet er det også kontorer, et mindre kapell, kjøkken, krypt og møterom i bygningen.

Under andre verdenskrig brukte Hjemmefronten klokketårnet Fagerborg kirke som møtested, og det foregikk også annen motstandsaktivitet i tilknytning til kirka.

Galleri

Litteratur

Koordinater: 59.927142° N 10.729467° Ø