Feiring (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 16. mar. 2016 kl. 12:06 av Kallrustad (samtale | bidrag) (lenke)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Feiring
Feiring i Loerenskog hovedbruk LL046.jpg
Feiring, fotografert av André Clemetsen
Kommune: Lørenskog
Gnr.: 83
Innmarka på Feiring en høstdag i 2008. I bakgrunnen ser vi en av Feiring-gårdene.
Foto: André Clemetsen

Feiring er en matrikkelgård i Lørenskog kommune, gnr. 93. Feiring grenser mot Losby i sør, Våler, Rud og Finstad i vest og Nes i nord. I øst er Losbyelva grense mot Kirkerud.

Navnet var egentlig Fegringar, dannet av adjektivet fagr. Gammel uttale er fæ`ring. Samme stedsnavn finnes lenger nord på Romerike, som bygdenavnet Feiring, og som gardsnavn på Biri.

Feiring ble trolig ryddet i sen vikingtid, men etter at gården var delt i to bruk en periode, ble den liggende øde i senmiddelalderen. Den var igjen i bruk senest 1560. Lørenskog kirke og prestebol eide småparter på 1300-tallet, og resten tilhørte kanskje bønder. Rundt 1600 var gården imidlertid fullt ut kirkegods, og det var den inntil brukeren fikk auksjonsskjøte i 1765.

Øvre Feiring er våningshuset fra 18631864, men huset er ombygd ved flere anledninger. Et stabbur på bruket er trolig fra etter 1850. På Nedre Feiring er våningshuset også gammelt – det ble ombygd fra én til halvannen etasje ca. 1880. Bruket Feiringhagen, en tidligere husmannsplass, har et våningshus som delvis skriver seg fra 1840 eller før. Siden 1880 har det stått tilnærmet uendret. Også stabburet på Feiringhagen antas å være fra ca. 1840.

I Feiringåsen ble det i 1960 funnet drivverdige forekomster av granittisk gneis, og i 1962 åpnet Feiring Bruk sitt steinknuseri.


0230 Lorenskog komm.png Feiring (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.