Festspillene i Nord-Norge

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre Mal:Thumb høyre Festspillene i Nord-Norge (FINN) er en av landsdelens største kulturfestivaler, og ble arrangert første gang i 1965. Siden har det vært årlige festspill i Harstad i en uke rundt Sankthans.

FINN er en stiftelse med formål å styrke det kunstneriske og kulturelle liv i Nord-Norge ved å arrangere årlige festspill og ved å spre sine aktiviteter i landsdelen så langt det er praktisk og økonomisk mulig. Festspillene har et internasjonalt pespektiv, men er samtidig et forum for organisasjoner og personer i landsdelen som utøver kunstnerisk og kulturell virksomhet.

Ideen til Festspillene kom fra journalist Jan Kr. Nilssen (Nilas), i Harstad Tidende. Han fikk med seg fremtredende representanter for byens kulturliv til et møte på Grand Hotell 8. april 1964, der et interimsstyre ble nedsatt med Leif Arne Heløe som formann og følgende personer: Journalist Jan Kr. Nilssen, musikkfenrik Svein Hauan, generalmajor Sigurd Sparr, branninspektør Jostein Turtumøygard, organist Peder Anker Braathen, redaktør Erling Hall-Hofsø og turistsjef Kåre Ystanes. 22. juni 1964 ble det så arrangert et stiftelsesmøte hvor det ble vedtatt statutter og programprofil. Høyestrettsadvokat Sigurd Saue utformet vedtektene gratis. Han foreslo at Festspillene burde organiseres som en stiftelse med styre og et råd bestående av stiftelsesmedlemmer fra en rekke organisasjoner samt Harstad kommune og de nordnorske fylkene. Og med små endringer ble det slik.

Det hele begynte i det små som et sang- og musikkstevne og har utviklet seg til et stort, landskjent kulturarrangement med et bredt kunstnerisk program.

Direktører

Kilder