Finansrådmannen i Kristiania/Oslo

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 13. apr. 2015 kl. 10:18 av Unn Hovdhaugen (samtale | bidrag) (Ny side: '''Finansrådmannen''' oppsto ved nedleggingen av [https://no.wikipedia.org/wiki/Magistraten_i_Christiania Kristiania Magistrat] 01.07.1922. Magistratens oppgaver ble da overført til en...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Finansrådmannen oppsto ved nedleggingen av Kristiania Magistrat 01.07.1922. Magistratens oppgaver ble da overført til en kommunalt ansatt Borgermester og seks kommunalt ansatte rådmenn.

Oppgavene til Magistratens I avd. ble i hovedsak overtatt av Borgermesteren, mens Mag. II ble videreført av Rådmannen for II avd., Mag. III av Rådmennene for III og V avd. osv.

Borgermesterens tittel ble vinteren 1939 endret til Rådmannen for I avd. og høsten samme år til Finansrådmannen. Samtidig fikk de andre rådmennene navn som Teknisk rådmann, Sosialrådmann, Skolerådmann osv.

Finansrådmannen hadde sitt kontor i kommunegården Akersgata 55 inntil Rådhuset sto ferdig i 1939. Der var kontorene fast i 1. etg. på østsiden av festbygget.

Borgermesteren/Finansrådmannen var sjef for alle administrasjoner innenfor finanssektoren og periodevis - når en administrasjonsrådmann ikke fantes - også for etater av mer intern karakter (personaladministrasjon, kommunearkiv m.m.). Han innstilte ovenfor Finansutvalg og Formannskap i alle saker i sitt fagområde og alle saker som hadde økonomiske / budsjettmessige konsekvenser. Flertallet av alle saker som skulle opp for politiske organer måtte dermed passere Finansrådmannen etter å ha blitt behandlet av vedk. fagrådmann og i sektorens politiske styrer og råd. Denne fram- og tilbakesendingen mellom administrasjon og politiske organer ble senere et av hovedargumentene for byrådsreformen. En annen konsekvens av dette ble at Finansrådmannen videreførte Første Borgermesters rolle som primus inter pares i Magistraten som en de facto øverste administrasjonssjef for Oslo kommune.

Rådmannsstillingene ble opphevet ved byrådsreformen 01.02.1986, hvor oppgavene i hovedsak ble videreført av Finansdirektøren. Men i motsetning til rådmennene, som rent fysisk var lokalisert ute hos sine etater, fikk byrådsavdelingene et felles arkiv.