Flisa stasjon: Forskjell mellom sideversjoner

(Ny side.)
 
(geografi)
 
(7 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Flisen st.jpeg|Flisen station, Solørbanen.|Ukjent/Norske jernbanestasjoner Origo}}
{{thumb|Flisa stasjon.jpg|Flisa stasjon.|Jan-Tore Egge}}
'''[[Flisa stasjon|Flisa stasjon]]''', da skrevet ''Flisen'', var endestasjon da første del av det som etter hvert ble [[Solørbanen]] åpnet i [[1893]]. Først i [[1910]] ble banen åpnet helt til [[Elverum]]. Stasjonen ligger i tettstedet [[Flisa]] i [[Åsnes kommune]], 150,15 km fra [[Oslo S]] og 155 moh.  


'''Flisen stasjon''' var endestasjon da første del av det som etter hvert ble [[Solørbanen]] åpnet i [[1893]]. Først i [[1910]] ble banen åpnet helt til [[Elverum]]. Fra 1921 ble stasjonsnavnet endret til Flisa. Det står imidlertid fortsatt Flisen på stasjonsbygningen, som er fredet. Den ble tegnet av [[Paul Due]] og oppført av [[Strømmen Trævarefabrik]]. Bygningen er den eneste såkalte førsteklassesbygningen på strekningen, som var Dues debut som jernbanearkitekt. Due sies å ha tegnet både stasjonsbygning, ilgodshus, privet og lokstall (som fikk ny takkonstruksjon i 1912), mens det råder noe usikkerhet med hensyn til både arkitekt og byggeår for det store godshuset, som senere er blitt utvidet og flyttet internt på stasjonen. Due ser ut til å ha brukt omtrent samme idé da han kort etter tegnet [[Otta stasjon]]. Det er trolig at Strømmen Trævarefabrik har stått for byggingen av samtlige.
Fra 1921 ble stasjonsnavnet endret til Flisa. Det står imidlertid fortsatt ''Flisen'' på stasjonsbygningen, som er fredet. Den ble tegnet av [[Paul Due]] og oppført av [[Strømmen Trævarefabrik]]. Bygningen er den eneste såkalte førsteklassesbygningen på strekningen, som var Dues debut som jernbanearkitekt. Due sies å ha tegnet både stasjonsbygning, ilgodshus, privet og lokstall (som fikk ny takkonstruksjon i 1912), mens det råder noe usikkerhet med hensyn til både arkitekt og byggeår for det store godshuset, som senere er blitt utvidet og flyttet internt på stasjonen. Due ser ut til å ha brukt omtrent samme idé da han kort etter tegnet [[Otta stasjon]]. Det er trolig at Strømmen Trævarefabrik har stått for byggingen av samtlige.


Passasjertrafikken ble nedlagt i 1994. Stasjonen ligger i [[Åsnes kommune]], 150,15 km fra [[Oslo S]] og 155 moh.  
Passasjertrafikken ble nedlagt i 1994.  


<gallery>
<gallery>
Linje 11: Linje 12:
Flisa st.jpeg|Flisa stasjon. Postkort. Norske jernbanestasjoner Origo.
Flisa st.jpeg|Flisa stasjon. Postkort. Norske jernbanestasjoner Origo.
Flisa Station - no-nb digifoto 20150810 00046 bldsa PK30138.jpg|Nasjonalbibliotekets bildesamling
Flisa Station - no-nb digifoto 20150810 00046 bldsa PK30138.jpg|Nasjonalbibliotekets bildesamling
Flisa ilgods.jpeg|Flisa stasjon, ilgodshus. Norske jernbanestasjoner Origo.
Flisa privet.jpeg|Flisa stasjon, privetbygning. Norske jernbanestasjoner Origo.
</gallery>
</gallery>
[[Kategori:Åsnes kommune]]
[[Kategori:Jernbanestasjoner]]
[[Kategori:Solørbanen]]
[[Kategori:Etableringer i 1893]]
[[Kategori:Opphør i 1994]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 12. nov. 2019 kl. 07:38

Flisa stasjon, da skrevet Flisen, var endestasjon da første del av det som etter hvert ble Solørbanen åpnet i 1893. Først i 1910 ble banen åpnet helt til Elverum. Stasjonen ligger i tettstedet Flisa i Åsnes kommune, 150,15 km fra Oslo S og 155 moh.

Flisa stasjon.
Foto: Jan-Tore Egge

Fra 1921 ble stasjonsnavnet endret til Flisa. Det står imidlertid fortsatt Flisen på stasjonsbygningen, som er fredet. Den ble tegnet av Paul Due og oppført av Strømmen Trævarefabrik. Bygningen er den eneste såkalte førsteklassesbygningen på strekningen, som var Dues debut som jernbanearkitekt. Due sies å ha tegnet både stasjonsbygning, ilgodshus, privet og lokstall (som fikk ny takkonstruksjon i 1912), mens det råder noe usikkerhet med hensyn til både arkitekt og byggeår for det store godshuset, som senere er blitt utvidet og flyttet internt på stasjonen. Due ser ut til å ha brukt omtrent samme idé da han kort etter tegnet Otta stasjon. Det er trolig at Strømmen Trævarefabrik har stått for byggingen av samtlige.

Passasjertrafikken ble nedlagt i 1994.