Folk og Land

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.

Folk og Land var et tidsskrift knytta til forskjellige grupper for tidligere medlemmer av Nasjonal Samling. Det begynte som Skolenytt i 1947, og ble da utgitt av Nils Vikdal i Kristiansund. I 1948 ble navnet endra til 8. Mai, og i 1952 til Folk og Land med redaksjon i Oslo. Utgiver ble da Forbundet for Sosial Oppreisning. Da forbundet ble nedlagt i 1975 tok Institutt for norsk okkupasjonshistorie over, og ga det ut til 2003, da både bladet og instituttet ble nedlagt.

I den første årgangen var bladet retta primært mot lærere med nazi-sympatier. Fra 1948 begynte det å ta for seg rettsoppgjøret i større grad, og det begynte også å komme mer stoff om okkupasjonshistorie. Etter hvert ble Folk og Land primært et organ for revisjon av norsk okkupasjonshistorie. Hyllester av Adolf Hitler, Franco og Peron forekom jevnlig.

Tidlig i 1970-åra begynte en del yngre personer med nazi-sympatier å trekke mot Folk og Land. Dette førte til en konflikt mellom de som ville støtte opp om nynazister og de som mente at man måtte tone ned det politiske budskapet. Odd Erling Melsoms datter Mari Melsom trakk seg fra redaksjonen da de andre ikke ville trykke et innlegg av Erik Rune Hansen, senere kjent som leder i den nynazistiske organisasjonen Zorn88. Da det lenger ut i 1970-åra oppsto alternativer som Norsk Front gikk de fleste av de yngre ut av INO/Folk og Land-miljøet.

Tidlig i 1950-åra var opplaget på mellom 6000 og 7000 per utgave. Da bladet ble nedlagt var det nede i omkring 3000, hvorav halvparten var delt ut gratis.

Redaktører

Mens Bjørn Østring var redaktør ble også andre til tider oppgitt som ansvarlig redaktør, men Østring var etter eget utsagn den faktiske redaktøren i perioden 1988–1997.

Digitale utgaver

Litteratur og kilder