Forside:Wikidugnad: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 30: Linje 30:


{{#dpl:
{{#dpl:
notuses=thumb|
Mal:Thumb¦Mal:Infoboks_bilde|
notuses=infoboks_gard|
notuses=infoboks_gard|
notuses=infoboks_kirke|
notuses=infoboks_kirke|

Sideversjonen fra 5. jul. 2016 kl. 14:49

Wikidugnad

Dugnadsånden er et flott eksempel på immateriell kulturarv - nå kan du bruke wikien for å gjøre din del for å bevare arven.
Foto: Ukjent

Wikidugnad er ei forside som viser fram forskjellige arbeidsoppgaver på Lokalhistoriewiki. Her kan du finne tips til gjøremål som gjør wikien bedre, som utviding av spirer, kategorisering av bilder, løsing av bildegåter og så videre. Sida bruker dynamiske lister, så her vil du stadig finne noe nytt å ta tak i.

Hele wikien er et dugnadsprosjekt, så hvorfor ei slik side? Vi har laget den fordi vi vil ha med flest mulig, og vi vil at brukerne skal bli kjent med mangfoldet i wikien. Mange opplever at de kan bidra med mer enn de trodde når de først tar seg en tur utafor vante stier. Vi tenker også at selv om brukerne på Lokalhistoriewiki er vant med dugnadsånd, er det ikke sikkert at de har tenkt på behovet for «digital løvraking», disse små ryddeoppgavene som gjør alt litt triveligere. Har du tips om andre uløste oppgaver på wikien? Si fra på samtalesida, så kan det hende at du får med deg andre.}

Spirer

Spirer trenger omsorg og stell.

Spirer er små artikler som forteller noe om et tema, men som gjerne også mangler informasjon. Med litt omsorg kan de vokse seg store, og dermed være til større nytte for leserne. Her finner du noen eksempler på spirer:



Artikler uten bilde

Det har blitt lettere å bære med seg kameraet enn det en gang var

Det er ikke alltid lett å finne bilder til artikler. Men vi prøver å ha minst en illustrasjon i hver artikkel, og for å nå det målet trenger vi hjelp. Her er noen eksempler på artikler som mangler bilde. Du kan finne flere slike oversikter på arbeidsoppgavesidene som ligge på mange forsider - da kan du for eksempel finne en oversikt over artikler fra din kommune eller et tema du er opptatt av. Noen ganger kan det dukke opp artikler i denne oversikta som har bilde, men da er normalt ikke malen {{thumb}} brukt. Den trenger vi også hjelp med å få på plass...

Mange av disse oppgavene kan løses med eget kamera, eller det kan hende at vi allerede har et bilde på Lokalhistoriewiki. På sida bilderessurser finner du tips til andre steder du kan finne bilder.



Underkategoriserte bilder

Vi har mange bilder på wikien som mangler en eller flere kategorier, og ofte mangler de også en beskrivelse. Et annet sted på denne siden finner du bildegåter - her vil du nok også finne noen nøtter, men de fleste trenger bare å få ført på kategorier og gjerne en kort beskrivelse. Da blir det mulig for andre brukere å finne og ta i bruk bildene.

Bildegåter

Dette er noen eksempler på bilder hvor vi mangler informasjon. Hvem, hva eller hvor er dette? Klikk på bildene for å komme til bildesider med større versjon.

Du finner flere slike gåter på «Uidentifiserte bilder».

Hva skal jeg gjøre?

Når man har en vellykka dugnad er en av utfordringene å sørge for at alle har noe å gjøre.

Hovedsiden for dugnadsarbeid på Lokalhistoriewiki er Arbeidsoppgaver. Der finner du en rekke forskjellige oppgaver, med veiledninger og tips. Vi presenterer også noen av tingene vi holder på med – og trenger hjelp til – i lista under:

  • Jubileumsprosjektet: Vi vil ha på plass artikler om personer, steder og organisasjoner som har jubileum i år. Dette er temaer som mange ønsker å finne informasjon om på nettet, og våre artikler med et lokalt preg vil ofte tilføye mye interessant informasjon til det som finnes andre steder.
  • Ubrukte bilder: Vi har mange bilder på Lokalhistoriewiki som ikke er tatt i bruk. Noen ganger kan de legges rett inn i en artikkel, eller man kan opprette et galleri. Andre ganger kan de inspirere deg til å skrive en artikkel.
  • Korte kommuneartikler: Noen av kommuneartiklene våre er korte. Altfor korte. Det beste er alltid å få hjelp av noen som kjenner området, og her finner du ei liste hvor kommuneartiklene våre er sortert etter lengde. Det skal ikke så mye til, og husk at på en wiki er litt er bedre enn ingenting.