Frammuseet

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 16. jun. 2013 kl. 23:37 av Stigrp (samtale | bidrag) (Om åpningen av Fram-huset i 1936)
Hopp til navigering Hopp til søk
Frammuseet i 2008.
Foto: Marcin Szala

Frammuseet er et museum på Bygdøy i Oslo. Det er bygget opp rundt polarskipet «Fram», som er utstilt med sitt originale interiør. Museet skildrer også historiske polferder og polfarerne, spesielt Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup og Roald Amundsen.

«Fram» ble bygget i 1892, med et skrog som var laget spesielt for å tåle presset fra ismassene i polarstrøk. Skipet ble brukt først under Nansens ekspedisjon til Nordpolen 18931896, deretter av Otto Sverdrup 1898-1902, og til sist under Amundsens ekspedisjon til Antarktis 1910-12.

Under første verdenskrig ble skipet liggende og forfalle, men mot slutten av 1920-åra begynte et arbeid for å bevare skipet. Det ble etterhvert bestemt at et museum skulle reises på Bygdøy, og i 1935 ble skipet trukket på land der. Museet ble så fullført rundt skipet, og åpnet 20. mai 1936.

Et eget vernebygg for polarskipet Gjøa, ved siden av Frammuseet, ble offisielt åpnet 12. juni 2013 av kong Harald V og statsminister Jens Stoltenberg. Det er underjordisk adgang til Gjøabygget via Frammuseet.

Frammuseet ligger ved siden av Norsk Maritimt Museum og Kon-Tiki Museet.

Om åpningen av Frammuseet 20. mai 1936

Mal:Thumb høyre Frammuseet (eller Fram-huset, som det da ble kalt) ble offisielt åpnet 20. mai 1936, med kong Haakon VII og kronprins Olav til stede. Aftenposten omtalte begivenheten i sin aftenutgave samme dag (utdrag):

Det så ut til å bli regn like før den høitidelige åpning av Fram-huset, men i siste øieblikk brøt solen så vidt gjennem, og det blev den rette åpningsstemning, da Kongen og kronprinsen kom bilende klokken 12.30. I et antall av et par hundre hadde de spesielt innbudte innfunnet sig, alt hvad vi har av polarfarere og polarforskere, folk som kaptein Wisting, major Isachsen, kommadørkaptein Scott-Hansen, general Diecthrichson, dosent Hoel, alle tiders polarkokk Lindstrøm, Fram-maskinisten H. B. Olsen, foruten en hel rekke autoriteter fra Oslo og Aker. Dessuten Fridtjof Nansens bror, advokat Alex. Nansen, fru Sigrun Nansen og kaptein Traung, Gøteborg. Arkitekt Tøiens monumentale Fram-hus gav hele høitideligheten en verdig ramme og på den gamle stolte polarskutes dekk foregikk så selve høitideligheten med at de først blev slått på Frams skipsklokke og Fram-komiteens energiske formann gjennem flere år, direktør Knud Ringnes, holdt så åpningstalen. … Direktøren bad til slutt alle å minnes de menn, som hadde fulgt skuten både lengst syd og lengst nord, og han bad Wisting trede frem og slå tre slag på skipsklokken.


Eksterne lenker

Mal:Thumb høyre