Fred. Olsen Flyselskap

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 25. mar. 2024 kl. 13:25 av Kallrustad (samtale | bidrag) (kategorijustering)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fred Olsen DC-3 under vedlikehold på Kjeller 1948.
Valkyrien på Gressholmen 1935.

Fred. Olsen Flyselskap har en historie som startet i 1933. Den 16. oktober 1933 ble det avholdt konstituerende generalforsamling i Det Norske Luftfartsselskap Fred. Olsen A/S. Familien Olsen og rederiene til Olsenfamilien hadde over 90 % av aksjene.

Navneskifte 1934

I 1934 kom Bergenske med og navnet ble endret til Det Norske Luftfartsselskap Fred. Olsen og Bergenske A/S. Selskapet hadde kun sjøfly frem til krigen var over. Gressholmen var base. I 1946 ble nye DNL etablert, det som senere ble den norske delen av SAS. Samtidig ble Fred. Olsen Flyselskap A/S etablert som egen enhet, og selskapet kjøpte inn tre DC-3 fra et amerikansk overskuddslager i Skottland.

Vedlikehold på Kjeller flyplass

I boken «Flyverkstedene på Kjeller1916-1976» fortelles at Kjeller flyfabrikks første og største enkeltoppdrag etter krigen kom i 1946 – en fullstendig overhaling og samtidig modifikasjon av Fred. Olsens nyinnkjøpte flåte av 3 stk. DC-3.

I Fred. Olsen Flyselskaps 60 års jubileumsskrift fra 1993 er det nevnt at "den første ruteflygingen fra Norge til utlandet gikk fra Gressholmen. Det var Lufthansa som fløy en rute fra Oslo til Berlin allerede sommeren 1927." Kjeller er ikke nevnt i skriftet.

Kombinert sjøfly- og landflyrute

Før krigen har skriftet hovedfokus på sjøflyvirksomheten fra Oslo/Gressholmen kysten rundt til Tromsø samt sjøflyrute til Stockholm. På ruten til Stockholm ble bl. a. amfibieflyet Valkyrien benyttet. Flypioneren Hjalmar Riiser-Larsen fortalte om en spesiell hendelse på denne ruten.

Muntert intermesso ved Gressholmen

En meget fornem dame gikk om bord på Bromma – Stockholms landflyplass på den tiden. Vel fremme i Oslo landet flyet på Oslofjorden nær Gressholmen. Damen hadde ikke fått med seg at dette var en ordinær landing etter ruteprogrammet, så hun trodde det dreide seg om en nødlanding. Uten å nøle rev hun opp døren og hoppet i sjøen. Lykken var at hun hadde flere lag krinoliner under skjørtet, disse holdt henne flytende lenge nok til at de fikk fisket henne opp.

Kilder

Fred. Olsens 60-års jubileumsskrift fra 1993 Flyverkstedene på Kjeller 1916-1976



Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.