Fredriksvern verft

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 14. feb. 2009 kl. 16:46 av Cnyborg (Samtale | bidrag) (Ny side: {{thumb|Fredriksvern galeiskura.jpg|I galeiskura er det innredet gallerier og museer}} '''Fredriksvern verft''' er en nedlagt marinebase i Stavern. Den ble grunnlagt i 1750 av [[Fre...)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
I galeiskura er det innredet gallerier og museer

Fredriksvern verft er en nedlagt marinebase i Stavern. Den ble grunnlagt i 1750 av Frederik V, og det meste av bygninger og befestninger sto klare i 1758.

I 1814 ble Fredriksvern hovedstasjon for den norske flåten. Sjøkadettinstituttet ble flyttet til Karljohansvern i 1864, og verftet ble så nedlagt i 1896. Området ble omgjort til øvingsplass for Krigsskolen, og senere flyttet Luftvernregimentet inn. Dette ble etterhvert omdøpt til Luftforsvarets skolesenter Stavern.

I 2002 ble all militær aktivitet ved Fredriksvern nedlagt, og Forsvarsbygg overtok ansvaret. Justis- og politidirektoratet leide store deler av anlegget. I andre deler av det finner man flere gallerier og museer, som Sjøhistorisk Magasin og Galeimuseet. Nasjonale Festningsverk har ansvaret for vern av bygningene.

Litteratur