Frihetsgudinnen i Norge

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Frihetsgudinnen på Visnes
Foto: Sjoehest (2008)

Frihetsgudinnen (engelsk Statue of Liberty, eller formelt Liberty Enlightening the World, «Frihetsgudinnen opplyser verden») står på Liberty Island i munningen av Hudsonelva i New Yorks havn. Frihetsgudinnen ble avduket 28. oktober 1886 og var en gave til det amerikanske folket fra det franske folket som et symbol på landenes gjensidige vennskap. Etter hvert har statuen også blitt et symbol for frihet og demokrati.

Emma Lazarus' sonett «The New Colossus» (1883) er inngravert på en bronseplate på sokkelen til Frihetsgudinnen. Fra det diktet stammer strofene

Give me your tired, your poor
Your huddled masses yearning to breathe free.

Diktet handler om om de millioner av innvandrere som strømmet til USA (mange via Ellis Island like ved Frihetsgudinnen), og om USAs identitet som innvandrernasjon.

Statuen ble tegnet av billedhoggeren Frédéric Bartholdi og er fremstilt i kobber over et stålskjelett konstruert av den franske ingeniøren Gustave Eiffel. Det ble i 1985 sannsynliggjort at kobberet statuen er laget av kom fra det fransk-eide Vigsnes Kobberverk, VisnesKarmøy i Rogaland.[1] Denne konklusjonen er senere trukket i tvil, en nyere undersøkelse gjennomført i 2006 antyder at kobberet som er brukt i statuen ikke er hentet fra Karmøy. Årsaken er at svovelkis fra Visnes har et svært lavt innhold av arsen mens kobberet i statuen har et høyt innhold av dette grunnstoffet. I tillegg gjorde Pierrre-Eugène Secrétan, som donerte kobberplatene, visstnok ingen handel med gruvene på Karmøy.[2] Det spekuleres istedet i at kobberet kommer fra Spania eller Nord-/Sør-Amerika.

Men Norge har uansett en finger med i statuen; det var den emigrerte norske sivilingeniøren Joachim Gotsche Giæver (Giaver) (1856–1925) som stod for konstruksjonen av rammeverket til statuen der den er satt opp.

Statuen forestiller en kvinne med en strålende krone, ikledd fotsid drakt og slavelenker under føttene. Frihetsgudinnen symboliserer at USA som det første land i verden hadde en moderne demokratisk forfatning, der alle var like for loven og ikke underlagt kongers og adelens tyranni. I høyre hånd holder hun en fakkel hevet mot himmelen, og i venstre hånd en tavle med innskriften "July IV MDCCLXXVI" (1776), datoen da den amerikanske uavhengighetserklæringen ble signert. De syv piggene på kronen symboliserer de syv hav eller de syv kontinenter. Fakkelen lyser vei for andre land i en mørk og uopplyst verden. Statuen måler 46 meter, og er plassert på en 47 meter høy steinsokkel laget i USA. Nesen er hele 1,2 m lang.

I Norge

Det finnes tre kopier av Frihetsgudinnen i Norge:

  • Visnes, hvor kobberet til den opprinnelige statuen muligens ble utvinnet. Statuen, som er på 4.5 meter, ble avduket 13. juni 2006. Kopien ble kjøpt inn fra Dallas i Texas i 2005. Totalt sett kostet statuen 180.000 kroner.[3]
  • Bleik, hvor den pryder fasaden til en pub[4]
  • Ålgård, hvor den var en gave fra den forhenværende amerikanske senatoren Bob Bennett. Statuen, som var på tre meter, ble i mai 1987 satt på sokkel og fylt med betong. Den daværende eieren for Kongeparken fjernet den fra Kongsgata, fordi han mente at den ikke passet der, og plasserte den i 1993 eller 1994 i et fuglebur i Kongeparken i miljøutstillingen «Verdens farligste dyr». Gudinnens krone ble skadet da skulpturen ble fraktet med traktor, og den ble trolig sendt på søppelfylling da utstillingen var over. Sameiet i Kongsgata spleiset til en ny statue.[5]

Referanser


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Frihetsgudinnen» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.