Fru Haugans Hotel: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(retter meg selv...)
({{bm}})
(23 mellomliggende versjoner av 8 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb|Fru Haugans hotel.jpg|Fru Haugans hotel i sommerskrud.}}
<onlyinclude>{{thumb|Fru Haugans hotel.jpg|Fru Haugans Hotel i sommerskrud. Ukjent fotograf.}}
'''[[Fru Haugans Hotel]]''' ligger i [[Mosjøen]]. Hotellet har røtter tilbake til [[1794]] og er dermed det eldste i [[Nord-Norge]]. Hotellet eies og drives idag av femte generasjon av familien som overtok i [[1885]].<br /></onlyinclude>
'''[[Fru Haugans Hotel]]''' (også ''Fru Haugans'' eller bare ''Haugans'') ligger i [[Mosjøen]]. Hotellet har røtter tilbake til [[1794]] og er dermed det eldste i [[Nord-Norge]]. Hotellet fikk sitt nåværende navn med Ellen Haugan, som overtok i [[1885]]. </onlyinclude>Hotellet gikk videre til hennes datter og etterslekt, og det drives idag av femte generasjon.
 
==Historikk==
==Historikk==
===Eirik Sjurssons gjestgiveri===
===Eirik Sjurssons gjestgiveri===
[[Eirik J. Sjursson|Eirik Jørgen Sjursson]] grunnla i [[1794]] det som idag er Fru Haugans Hotel. Han mottok kongelig bevilling av den [[13. desember]] [[1794]] til å drive [[handel]] og [[gjestgiveri]].
[[Eirik J. Sjursson|Eirik Jørgen Sjursson]] grunnla i [[1794]] det som idag er Fru Haugans Hotel. Han mottok kongelig bevilling av den [[13. desember]] [[1794]] til å drive handel og gjestgiveri.


===Peter Heitmanns gjestgiveri===
===Peter Heitmanns gjestgiveri===
[[Peter J. Heitmann|Peter J. Heitmann]] var fullmektig hos Eirik Sjursson. Han overtok i [[1823]] handelshuset og herunder gjestgiveriet. Han døde i [[1827]] mens han var på [[lofotfiske]]. Da overtok enken [[Anne. K. Klausdotter|Anne Kristine Klausdotter]], som straks giftet seg med jektefører [[Ole A. Schrøder|Ole Hermann Andersen Schrøder]].
Peter J. Heitmann var fullmektig hos Eirik Sjursson. Han overtok i [[1823]] handelshuset og herunder gjestgiveriet. Han døde i [[1827]] mens han var på lofotfiske. Da overtok enken Anne Kristine Klausdotter, som straks giftet seg med jektefører Ole Hermann Andersen Schrøder.


===Ole Schrøders gjestgiveri===
===Ole Schrøders gjestgiveri===
Ole Schrøder og Anne Klausdotter drev handelshuset videre. Ny krambod og nytt gjestgiverhus ble oppført, den sistnevnte i [[1866]]. Grunnen som handelsstedet stod på, ble kjøpt i [[1868]]. Dette var begynnelsen på ''Schrøders Hotel'', som for øvrig ble skysstasjon fra [[1870]]. Da Ole Schrøder døde i [[1871]], overtok hans kone av hans annet ekteskap. Hotellet gikk i [[1882]] konkurs.
Ole Schrøder og Anne Klausdotter drev handelshuset videre. Ny krambod og nytt gjestgiverhus ble oppført, det sistnevnte i [[1866]]. Grunnen som handelsstedet stod på, ble kjøpt i [[1868]]. Dette var begynnelsen på ''Schrøders Hotel'', som for øvrig ble skysstasjon fra [[1870]]. Da Schrøder døde i [[1871]], overtok hans kone av ekteskap to. Hotellet gikk i [[1882]] konkurs.


===Fru Haugans Hotel===
===Fru Haugans Hotel===
{{thumb|Elistuen.jpg|Fire generasjoner kvinner som har drevet hotellet henger på veggene i Elistuen.}}<onlyinclude>Eiendommen ble i [[1884]] utlyst tilsalgs eller -leie i [[Aftenposten]]. Ellen Haugan, som da var 36 år gammel og gift og bosatt i [[Ålesund]], leiet hotellet usett. Hun flyttet deretter med sine tre små døtre til Mosjøen. ''Fru Haugans Hotel'' ble registrert den [[6. januar]] [[1885]], og i [[1898]] kjøptes hotellet for 15.000 kroner.
{{thumb|Elistuen.jpg|Fire generasjoner kvinner som har drevet hotellet, henger på veggene i Elistuen. Fotograf: ukjent}}
Eiendommen ble i [[1884]] utlyst til salgs eller leie i Aftenposten. <onlyinclude>Ellen Haugan, som da var 36 år gammel og gift og bosatt i [[Ålesund]], leiet hotellet usett. Hun flyttet deretter med sine tre små døtre til Mosjøen. ''Fru Haugans Hotel'' ble registrert den [[6. januar]] [[1885]], og i [[1898]] ble hotellet kjøpt for 15&nbsp;000 kroner.
 
Hotellet var i dårlig forfatning da Ellen Haugan overtok. Det hadde blant annet jordgulv og åpen grue på kjøkkenet. Hun gikk i gang med å forbedre hotellet.
 
Ellen Haugan døde i [[1914]], hvoretter den yngste datteren, Eli Haugan Jenssen-Hals, overtok driften. Hun utvidet hotellet med førti rom ved å bygge et murbygg i [[funkisstil]] tilknyttet gamlebygget. Utvidelse og modernisering skjedde i tiden fra [[1939]] og til [[1965]].</onlyinclude>


Hotellet var i dårlig forfatning da Ellen Haugan overtok. Det hadde blant annet jordgulv og åpen grue på kjøkkenet. Hun gikk igang med å forbedre hotellet.
Eli Jenssen-Hals døde i [[1962]]. Hennes niese, Eli Marie Jürgensen, inntok da en ledende rolle i driften. Etter endt hotellutdannelse overtok Jürgensen hotellet i [[1970]].


Ellen Haugan døde i [[1914]], hvorpå den yngste datter, Eli Haugan Jenssen-Hals, overtok driften. Hun utvidet hotellet med førti rom ved å bygge et murbygg i funkisstil tilknyttet gamlebygget. Dette skjedde i tiden fra [[1939]] og til [[1965]].</onlyinclude>
Eli Jürgensens niese, Bjørg Jürgensen Johannessen, og hennes familie kom i [[1991]] fra [[Kristiansund]] for å lede hotellet. Hun ble eier i [[1997]], etter at tanten gikk bort. Hun restaurerte alle gjesterom, utvidet med konferansesenter og to restauranter, bar, ny resepsjon og heis. En ny etasje med sytten rom ble påbygget i [[1999]]. På den samme tid tok Johannessen vare på den gamle del av hotellet og forsøkte å utvikle rommene i tradisjonell stil kombinert med moderne komfort. For sitt arbeide fikk hun [[Vefsn kommune|Vefsn kommunes]] byggeskikkpris og næringslivspris.


Eli Jenssen-Hals døde i [[1962]]. Hennes niese, Eli Marie Jürgensen ([[Jürgensen (handelsfamilie i Mosjøen)|s.d.]]), inntok da en ledende rolle i driften. Etter endt hotellutdannelse overtok hun i [[1970]] hotellet.
Bjørg Johannessen gikk bort i [[2004]], og da overtok hennes barn som den femte generasjon i slekten etter Ellen Haugan.


Eli Jürgensens niese, Bjørg Jürgensen Johannessen, og hennes familie kom i [[1991]] fra [[Kristiansund]] for å lede hotellet. Hun ble eier i [[1997]] etter at tanten gikk bort. Hun restaurerte alle gjesterom, utvidet med konferansesenter og to restauranter, bar, ny resepsjon og heis. En ny etasje med sytten rom ble påbygget i [[1999]]. På den samme tid tok Bjørn Johannessen vare på den gamle del av hotellet og forsøkte å utvikle rommene i tradisjonell stil kombinert med moderne komfort. For sitt arbeide fikk hun [[Vefsn kommune|Vefsn kommunes]] byggeskikkpris og næringslivspris.
==Liste over eiere==
* '''1794–1823:''' [[Eirik J. Sjursson|Eirik Jørgen Sjursson]]
* '''1823–1827:''' Peter J. Heitmann
* '''1827:''' Anne Kristine Klausdotter
* '''1827–1871:''' Ole Hermann Andersen Schrøder
* '''1871–1882:''' Ole Schrøders enke
* '''1885–1914:''' Ellen Haugan
* Eli Haugan, g. Jenssen-Hals
* Eli Marie Jürgensen, av familien [[Jürgensen (handelsmenn i Mosjøen)|Jürgensen]]
* Bjørg Jürgensen Johannessen


Bjørg Johannessen gikk bort i [[2004]], og da overtok hennes barn som den femte generasjon i familien.
==Litteratur==
;Bøker
* Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Side 541. Det norske næringslivs forlag, Bergen.


==Kilder==
;Aviser og tidsskrifter
* [http://www.fruhaugans.no/ipub/pages/om-hotellet/historien.php Fru Haugans Hotels nettsider] (Besøkt den 29.07.2011.)
* Helgeland Arbeiderblad (05.01.1985): ''Kvinner ved roret i 100 år''
* Helgeland Arbeiderblad (01.12.2011): ''Hotellplan truer sykkelvei?''
* Helgeland Arbeiderblad (02.12.2011): ''- Hotellbygg er et løft for Mosjøen''
* Helgeland Arbeiderblad (08.12.2011): ''Skyter seg selv i foten'' (Leserinnlegg.)


[[Kategori:Hotell]]
;Nettsider
[[Kategori:Bygninger i Vefsn kommune]]
* Fru Haugans Hotel: [http://www.fruhaugans.no/ipub/pages/om-hotellet/historien.php Historien]
[[Kategori:Bedrifter i Vefsn kommune]]
* [Konsert med dansebandet [[Indians]] i kafeen ''Hjørnet'' i Fru Haugans Hotel i 1968]
 
{{DEFAULTSORT:Haugans, Fru Hotel}}
[[Kategori:Etableringer i 1794]]
[[Kategori:Etableringer i 1885]]
[[Kategori:Næringsliv]]
[[Kategori:overnattingssteder]]
[[Kategori:Mosjøen]]
[[Kategori:Mosjøen]]
[[Kategori:Etableringer i 1885]]
[[Kategori:Vefsn kommune]]
 
{{F2}}
{{F1}}
{{bm}}

Sideversjonen fra 7. mai 2020 kl. 01:13

Fru Haugans Hotel i sommerskrud. Ukjent fotograf.

Fru Haugans Hotel (også Fru Haugans eller bare Haugans) ligger i Mosjøen. Hotellet har røtter tilbake til 1794 og er dermed det eldste i Nord-Norge. Hotellet fikk sitt nåværende navn med Ellen Haugan, som overtok i 1885. Hotellet gikk videre til hennes datter og etterslekt, og det drives idag av femte generasjon.

Historikk

Eirik Sjurssons gjestgiveri

Eirik Jørgen Sjursson grunnla i 1794 det som idag er Fru Haugans Hotel. Han mottok kongelig bevilling av den 13. desember 1794 til å drive handel og gjestgiveri.

Peter Heitmanns gjestgiveri

Peter J. Heitmann var fullmektig hos Eirik Sjursson. Han overtok i 1823 handelshuset og herunder gjestgiveriet. Han døde i 1827 mens han var på lofotfiske. Da overtok enken Anne Kristine Klausdotter, som straks giftet seg med jektefører Ole Hermann Andersen Schrøder.

Ole Schrøders gjestgiveri

Ole Schrøder og Anne Klausdotter drev handelshuset videre. Ny krambod og nytt gjestgiverhus ble oppført, det sistnevnte i 1866. Grunnen som handelsstedet stod på, ble kjøpt i 1868. Dette var begynnelsen på Schrøders Hotel, som for øvrig ble skysstasjon fra 1870. Da Schrøder døde i 1871, overtok hans kone av ekteskap to. Hotellet gikk i 1882 konkurs.

Fru Haugans Hotel

Fire generasjoner kvinner som har drevet hotellet, henger på veggene i Elistuen. Fotograf: ukjent

Eiendommen ble i 1884 utlyst til salgs eller leie i Aftenposten. Ellen Haugan, som da var 36 år gammel og gift og bosatt i Ålesund, leiet hotellet usett. Hun flyttet deretter med sine tre små døtre til Mosjøen. Fru Haugans Hotel ble registrert den 6. januar 1885, og i 1898 ble hotellet kjøpt for 15 000 kroner.

Hotellet var i dårlig forfatning da Ellen Haugan overtok. Det hadde blant annet jordgulv og åpen grue på kjøkkenet. Hun gikk i gang med å forbedre hotellet.

Ellen Haugan døde i 1914, hvoretter den yngste datteren, Eli Haugan Jenssen-Hals, overtok driften. Hun utvidet hotellet med førti rom ved å bygge et murbygg i funkisstil tilknyttet gamlebygget. Utvidelse og modernisering skjedde i tiden fra 1939 og til 1965.

Eli Jenssen-Hals døde i 1962. Hennes niese, Eli Marie Jürgensen, inntok da en ledende rolle i driften. Etter endt hotellutdannelse overtok Jürgensen hotellet i 1970.

Eli Jürgensens niese, Bjørg Jürgensen Johannessen, og hennes familie kom i 1991 fra Kristiansund for å lede hotellet. Hun ble eier i 1997, etter at tanten gikk bort. Hun restaurerte alle gjesterom, utvidet med konferansesenter og to restauranter, bar, ny resepsjon og heis. En ny etasje med sytten rom ble påbygget i 1999. På den samme tid tok Johannessen vare på den gamle del av hotellet og forsøkte å utvikle rommene i tradisjonell stil kombinert med moderne komfort. For sitt arbeide fikk hun Vefsn kommunes byggeskikkpris og næringslivspris.

Bjørg Johannessen gikk bort i 2004, og da overtok hennes barn som den femte generasjon i slekten etter Ellen Haugan.

Liste over eiere

  • 1794–1823: Eirik Jørgen Sjursson
  • 1823–1827: Peter J. Heitmann
  • 1827: Anne Kristine Klausdotter
  • 1827–1871: Ole Hermann Andersen Schrøder
  • 1871–1882: Ole Schrøders enke
  • 1885–1914: Ellen Haugan
  • Eli Haugan, g. Jenssen-Hals
  • Eli Marie Jürgensen, av familien Jürgensen
  • Bjørg Jürgensen Johannessen

Litteratur

Bøker
  • Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Side 541. Det norske næringslivs forlag, Bergen.
Aviser og tidsskrifter
  • Helgeland Arbeiderblad (05.01.1985): Kvinner ved roret i 100 år
  • Helgeland Arbeiderblad (01.12.2011): Hotellplan truer sykkelvei?
  • Helgeland Arbeiderblad (02.12.2011): - Hotellbygg er et løft for Mosjøen
  • Helgeland Arbeiderblad (08.12.2011): Skyter seg selv i foten (Leserinnlegg.)
Nettsider
  • Fru Haugans Hotel: Historien
  • [Konsert med dansebandet Indians i kafeen Hjørnet i Fru Haugans Hotel i 1968]