Fru Haugans Hotel: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(lagt til lenker på årstal)
m (Fiks.)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb|Fru Haugans hotel.jpg|Fru Haugans Hotel i sommerskrud.}}
<onlyinclude>{{thumb|Fru Haugans hotel.jpg|''Fru Haugans Hotel'' i sommerskrud.}}
'''[[Fru Haugans Hotel]]''' ligger i [[Mosjøen]]. Hotellet har røtter tilbake til [[1794]] og er dermed det eldste i [[Nord-Norge]]. Hotellet eies og drives idag av femte generasjons etterkommere av familien som overtok i [[1885]].<br /></onlyinclude>
'''[[Fru Haugans Hotel]]''' ligger i [[Mosjøen]]. Hotellet har røtter tilbake til [[1794]] og er dermed det eldste i [[Nord-Norge]]. Hotellet fikk sitt nåværende navn med Ellen Haugan, som overtok i [[1885]]. Hotellet gikk videre til hennes datter og etterslekt, og det drives idag av femte generasjon.<br /></onlyinclude>


==Historikk==
==Historikk==
===Eirik Sjurssons gjestgiveri===
===Eirik Sjurssons gjestgiveri===
[[Eirik J. Sjursson|Eirik Jørgen Sjursson]] grunnla i 1794 det som idag er Fru Haugans Hotel. Han mottok kongelig bevilling av den 13. desember 1794 til å drive [[handel]] og [[gjestgiveri]].
[[Eirik J. Sjursson|Eirik Jørgen Sjursson]] grunnla i [[1794]] det som idag er Fru Haugans Hotel. Han mottok kongelig bevilling av den [[13. desember]] [[1794]] til å drive handel og gjestgiveri.


===Peter Heitmanns gjestgiveri===
===Peter Heitmanns gjestgiveri===
[[Peter J. Heitmann|Peter J. Heitmann]] var fullmektig hos Eirik Sjursson. Han overtok i [[1823]] handelshuset og herunder gjestgiveriet. Han døde i [[1827]] mens han var på [[lofotfiske]]. Da overtok enken [[Anne. K. Klausdotter|Anne Kristine Klausdotter]], som straks giftet seg med jektefører [[Ole A. Schrøder|Ole Hermann Andersen Schrøder]].
Peter J. Heitmann var fullmektig hos Eirik Sjursson. Han overtok i [[1823]] handelshuset og herunder gjestgiveriet. Han døde i [[1827]] mens han var på [[lofotfiske]]. Da overtok enken Anne Kristine Klausdotter]], som straks giftet seg med jektefører Ole Hermann Andersen Schrøder.


===Ole Schrøders gjestgiveri===
===Ole Schrøders gjestgiveri===
Ole Schrøder og Anne Klausdotter drev handelshuset videre. Ny krambod og nytt gjestgiverhus ble oppført, den sistnevnte i [[1866]]. Grunnen som handelsstedet stod på, ble kjøpt i [[1868]]. Dette var begynnelsen på ''Schrøders Hotel'', som for øvrig ble skysstasjon fra [[1870]]. Da Schrøder døde i [[1871]], overtok hans kone av ekteskap nummer to. Hotellet gikk i [[1882]] konkurs.
Ole Schrøder og Anne Klausdotter drev handelshuset videre. Ny krambod og nytt gjestgiverhus ble oppført, det sistnevnte i [[1866]]. Grunnen som handelsstedet stod på, ble kjøpt i [[1868]]. Dette var begynnelsen på ''Schrøders Hotel'', som for øvrig ble skysstasjon fra [[1870]]. Da Schrøder døde i [[1871]], overtok hans kone av ekteskap to. Hotellet gikk i [[1882]] konkurs.


===Fru Haugans Hotel===
===Fru Haugans Hotel===
{{thumb|Elistuen.jpg|Fire generasjoner kvinner som har drevet hotellet, henger på veggene i Elistuen.}}<onlyinclude>Eiendommen ble i [[1884]] utlyst til salgs eller leie i [[Aftenposten]]. Ellen Haugan, som da var 36 år gammel og gift og bosatt i [[Ålesund]], leiet hotellet usett. Hun flyttet deretter med sine tre små døtre til Mosjøen. ''Fru Haugans Hotel'' ble registrert den 6. januar 1885, og i [[1898]] kjøptes hotellet for 15.000 kroner.
{{thumb|Elistuen.jpg|Fire generasjoner kvinner som har drevet hotellet, henger på veggene i Elistuen.}}<onlyinclude>Eiendommen ble i [[1884]] utlyst til salgs eller leie i [[Aftenposten]]. Ellen Haugan, som da var 36 år gammel og gift og bosatt i [[Ålesund]], leiet hotellet usett. Hun flyttet deretter med sine tre små døtre til Mosjøen. ''Fru Haugans Hotel'' ble registrert den [[6. januar]] [[1885]], og i [[1898]] ble hotellet kjøpt for 15.000 kroner.


Hotellet var i dårlig forfatning da Ellen Haugan overtok. Det hadde blant annet jordgulv og åpen grue på kjøkkenet. Hun gikk igang med å forbedre hotellet.
Hotellet var i dårlig forfatning da Ellen Haugan overtok. Det hadde blant annet jordgulv og åpen grue på kjøkkenet. Hun gikk i gang med å forbedre hotellet.


Ellen Haugan døde i [[1914]], hvorpå den yngste datter, Eli Haugan Jenssen-Hals, overtok driften. Hun utvidet hotellet med førti rom ved å bygge et murbygg i funkisstil tilknyttet gamlebygget. Utvidelse og modernisering skjedde i tiden fra [[1939]] og til [[1965]].</onlyinclude>
Ellen Haugan døde i [[1914]], hvoretter den yngste datteren, Eli Haugan Jenssen-Hals, overtok driften. Hun utvidet hotellet med førti rom ved å bygge et murbygg i funkisstil tilknyttet gamlebygget. Utvidelse og modernisering skjedde i tiden fra [[1939]] og til [[1965]].</onlyinclude>


Eli Jenssen-Hals døde i [[1962]]. Hennes niese, Eli Marie Jürgensen, inntok da en ledende rolle i driften. Etter endt hotellutdannelse overtok hun i [[1970]] hotellet.
Eli Jenssen-Hals døde i [[1962]]. Hennes niese, Eli Marie Jürgensen, inntok da en ledende rolle i driften. Etter endt hotellutdannelse overtok Jürgensen hotellet i [[1970]].


Eli Jürgensens niese, Bjørg Jürgensen Johannessen, og hennes familie kom i [[1991]] fra [[Kristiansund]] for å lede hotellet. Hun ble eier i [[1997]], etter at tanten gikk bort. Hun restaurerte alle gjesterom, utvidet med konferansesenter og to restauranter, bar, ny resepsjon og heis. En ny etasje med sytten rom ble påbygget i [[1999]]. På den samme tid tok Bjørn Johannessen vare på den gamle del av hotellet og forsøkte å utvikle rommene i tradisjonell stil kombinert med moderne komfort. For sitt arbeide fikk hun [[Vefsn kommune|Vefsn kommunes]] byggeskikkpris og næringslivspris.
Eli Jürgensens niese, Bjørg Jürgensen Johannessen, og hennes familie kom i [[1991]] fra [[Kristiansund]] for å lede hotellet. Hun ble eier i [[1997]], etter at tanten gikk bort. Hun restaurerte alle gjesterom, utvidet med konferansesenter og to restauranter, bar, ny resepsjon og heis. En ny etasje med sytten rom ble påbygget i [[1999]]. På den samme tid tok Johannessen vare på den gamle del av hotellet og forsøkte å utvikle rommene i tradisjonell stil kombinert med moderne komfort. For sitt arbeide fikk hun [[Vefsn kommune|Vefsn kommunes]] byggeskikkpris og næringslivspris.


Bjørg Johannessen gikk bort i [[2004]], og da overtok hennes barn som den femte generasjon i familien.
Bjørg Johannessen gikk bort i [[2004]], og da overtok hennes barn som den femte generasjon i slekten etter Ellen Haugan.


==Liste over eiere==
==Liste over eiere==
Linje 37: Linje 37:


==Litteratur og kilder==
==Litteratur og kilder==
;Nettsider
* Fru Haugans Hotel: [http://www.fruhaugans.no/ipub/pages/om-hotellet/historien.php Historien]
* Fru Haugans Hotel: [http://www.fruhaugans.no/ipub/pages/om-hotellet/historien.php Historien]
* [Konsert med dansebandet [[Indians]] i kafeen ''Hjørnet'' i Fru Haugans Hotel i 1968]
* [Konsert med dansebandet [[Indians]] i kafeen ''Hjørnet'' i Fru Haugans Hotel i 1968]


{{DEFAULTSORT:Haugans, Fru Hotel}}
[[Kategori:Etableringer i 1794]]
[[Kategori:Etableringer i 1885]]
[[Kategori:Bedrifter i Vefsn kommune]]
[[Kategori:Hotell]]
[[Kategori:Hotell]]
[[Kategori:Bygninger i Vefsn kommune]]
[[Kategori:Bedrifter i Vefsn kommune]]
[[Kategori:Mosjøen]]
[[Kategori:Etableringer i 1885]]


{{F1}}
{{F1}}

Sideversjonen fra 6. nov. 2011 kl. 12:04

Fru Haugans Hotel i sommerskrud.

Fru Haugans Hotel ligger i Mosjøen. Hotellet har røtter tilbake til 1794 og er dermed det eldste i Nord-Norge. Hotellet fikk sitt nåværende navn med Ellen Haugan, som overtok i 1885. Hotellet gikk videre til hennes datter og etterslekt, og det drives idag av femte generasjon.

Historikk

Eirik Sjurssons gjestgiveri

Eirik Jørgen Sjursson grunnla i 1794 det som idag er Fru Haugans Hotel. Han mottok kongelig bevilling av den 13. desember 1794 til å drive handel og gjestgiveri.

Peter Heitmanns gjestgiveri

Peter J. Heitmann var fullmektig hos Eirik Sjursson. Han overtok i 1823 handelshuset og herunder gjestgiveriet. Han døde i 1827 mens han var på lofotfiske. Da overtok enken Anne Kristine Klausdotter]], som straks giftet seg med jektefører Ole Hermann Andersen Schrøder.

Ole Schrøders gjestgiveri

Ole Schrøder og Anne Klausdotter drev handelshuset videre. Ny krambod og nytt gjestgiverhus ble oppført, det sistnevnte i 1866. Grunnen som handelsstedet stod på, ble kjøpt i 1868. Dette var begynnelsen på Schrøders Hotel, som for øvrig ble skysstasjon fra 1870. Da Schrøder døde i 1871, overtok hans kone av ekteskap to. Hotellet gikk i 1882 konkurs.

Fru Haugans Hotel

Fire generasjoner kvinner som har drevet hotellet, henger på veggene i Elistuen.

Eiendommen ble i 1884 utlyst til salgs eller leie i Aftenposten. Ellen Haugan, som da var 36 år gammel og gift og bosatt i Ålesund, leiet hotellet usett. Hun flyttet deretter med sine tre små døtre til Mosjøen. Fru Haugans Hotel ble registrert den 6. januar 1885, og i 1898 ble hotellet kjøpt for 15.000 kroner.

Hotellet var i dårlig forfatning da Ellen Haugan overtok. Det hadde blant annet jordgulv og åpen grue på kjøkkenet. Hun gikk i gang med å forbedre hotellet.

Ellen Haugan døde i 1914, hvoretter den yngste datteren, Eli Haugan Jenssen-Hals, overtok driften. Hun utvidet hotellet med førti rom ved å bygge et murbygg i funkisstil tilknyttet gamlebygget. Utvidelse og modernisering skjedde i tiden fra 1939 og til 1965.

Eli Jenssen-Hals døde i 1962. Hennes niese, Eli Marie Jürgensen, inntok da en ledende rolle i driften. Etter endt hotellutdannelse overtok Jürgensen hotellet i 1970.

Eli Jürgensens niese, Bjørg Jürgensen Johannessen, og hennes familie kom i 1991 fra Kristiansund for å lede hotellet. Hun ble eier i 1997, etter at tanten gikk bort. Hun restaurerte alle gjesterom, utvidet med konferansesenter og to restauranter, bar, ny resepsjon og heis. En ny etasje med sytten rom ble påbygget i 1999. På den samme tid tok Johannessen vare på den gamle del av hotellet og forsøkte å utvikle rommene i tradisjonell stil kombinert med moderne komfort. For sitt arbeide fikk hun Vefsn kommunes byggeskikkpris og næringslivspris.

Bjørg Johannessen gikk bort i 2004, og da overtok hennes barn som den femte generasjon i slekten etter Ellen Haugan.

Liste over eiere

Litteratur og kilder

Nettsider
  • Fru Haugans Hotel: Historien
  • [Konsert med dansebandet Indians i kafeen Hjørnet i Fru Haugans Hotel i 1968]