Georg William Nissen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Landhandler Georg W. Nissen. Maleri som oppbevares på Mjøsmuseet.
Foto: Trond Årstad

Georg William Nissen (født 10. november 1803 i Christiania, død 7. januar 1872 i Østre Toten) var landhandler på Øvre Rogneby i Østre Toten.

Bakgrunn

Han var sønn av kjøpmann Niss Markus Nissen og Aase Kristine f. Huus. Georg W. Nissen ble gift med Elise Ovidia Hammer (f. 1810), som var datter av landhandler og storbonde Abraham Falck Hammer på Rogneby. De fikk fem barn:

  • Fanny Natalie Georgine (f. 1834)
  • Emma Otilie Hermania (f. 1835)
  • Olivia Marie Petra Abrahamine (f. 1837), gift med søskenbarnet Olmar Ambrosio Nikolai Brager.
  • Laurits Weidemann Nissen (f. 1840), studerte i Zürich, Sveits, forstassistent i Nordland.
  • Talmine Edvardine Thomasine (f. 1842)

Landhandler

Nissen fikk 9. desember 1834 bevilling til å drive landhandel på garden Skauverud (Skaugerud) i Vestre Toten, men alt rundt 1838 begynte han i stedet å handle på Rogneby i nabobygda Østre Toten. Han overtok forretningen til svigerfaren Abraham Hammer, som var sjuk og døde før jul i 1838. Hovedbølet på Rogneby ble solgt til brødrene Johannes og Even Sund, men de skilte i 1842 ut bruket Øvre Rogneby til Nissen, og han fortsatte handelsvirksomheten der.

Landhandleren på Rogneby hadde flere ansatte. Rundt 1840 var Haagen Skattum, som seinere ble en av de største kjøpmennene på Gjøvik, hos Georg Nissen. Ifølge folketellinga for 1865 var Johannes Baashuus og Martin Aasjordet handelsbetjenter, og i tillegg sysselsatte Nissen «bagermester» A. Gulbrandsen, to tjenestegutter og tre tjenestejenter. Hele staben bodde på Rogneby. Nissen dreiv landhandelen til han døde i 1872.

Legat

Barna hans oppretta i 1874 et legat på 1000 Spd., tilsvarende 4000 kroner, som skulle brukes til å opprette en fattiggard for Østre Toten. I 1901 hadde kapitalen vokst til 12 836 kroner, og dette ble brukt til å kjøpe garden Billerud.

Et bilde av Nissen ble opphengt i kommunelokalet på Hovsvangen, sannsynligvis for å hedre giveren. Kommunelokalet ble i 2000-åra ombygd og integrert i Hoffsvangen skole, og bildet ble da flytta til Mjøsmuseet.

Også Georg W. Nissens datter Emma Otilie Hermania oppretta et legat ved sin død (1883).

Kilder og litteratur

Eksterne lenker