Gerhard Friedrich Ernst Flesch

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fire portretter av Flesch
Foto: Ukjent (1941).
Gerhard Flesch (til høyre) står her sammen med Hans Keller på permisjonshjemmet til Kriegsmarine i Trondheim. Bildet ble tatt i forbindelse med Terbovens reise i Nord-Norge i 1942.
Foto: Ukjent

Gerhard Friedrich Ernst Flesch (født 18. oktober 1909 i Posen i Tyskland, død 28. februar 1948 i Trondheim) var sjef for det tyske Sicherheitsdienst i Trondheim og øverste leder for Falstad fangeleir. Han sto ansvarlig for en rekke henrettelser av motstandsfolk, og leda personlig minst en henrettelse. Han ble dømt til døden etter krigen, og henretta på Kristiansten festning.

Flesch ble født i Posen i Tyskland, nå Poznań i Polen. I 1933, da han var 24 år gammel, ble han medlem av NSDAP, det tyske nazipartiet. Han var ferdig utdanna som jurist året etter, og i 1936 fikk han sin advokatbevilling. Karrieren i SS begynte i 1934, og i 1936 tildelte Reinhard Heydrich ham ansvaret for å følge med på religiøse grupperinger i Tyskland. Flesch gjorde tjeneste under den tyske innmarsjen i Sudetenland i 1938 og under annekteringa av Böhmen og Mähren i 1939. Han ble så utnevnt til rådgiver for gauleiter Fritz Sauckel i Thüringen.

I 1939 angrep Tyskland Polen, og Flesch ble leder for en Einsatzkommando i sin fødeby Posen. Einsatzkommandoene var spesialenheter som blant annet skulle bekjempe partisaner. I praksis betydde dette at de brukte svært brutale metoder mot befolkningsgrupper som de mente var fiender av det tyske riket, og da spesielt jøder. Flesch var så med på felttoget i Frankrike, der han gjorde tjeneste i 3. SS-Panzergrenadier-Division «Totenkopf».

Den 23. april 1940 kom Flesch til Norge sammen med Josef Terboven. Han hadde da graden SS-Obersturmbannführer, som tilsvarte oberstløytnant i den vanlige hæren. Sommeren 1940 ble han kommandant for Sicherheitsdienst (SD) i Bergen. Den 11. okotber 1941 ble han så kommandant for SD i Trondheim, og der ble han til krigens slutt. Han var samtidig sjef for Sipo, det tyske sikkerhetspolitiet, i Midt-Norge. I sin stilling var han underlagt Heinrich Fehlis. I Trondheim knytta Flesch til seg Henry Rinnan og hans bande Sonderabteilung Lola.

I oktober 1942 utløste Majavatn-saken unntakstilstand i Trondheim. Ti personer som hadde en tilknytning til motstandsarbeid ble plukka ut som gisler, og Gerhard Flesch leda standretten som dømte dem til døden. Han hadde også leder for retten da fem personer ble dømt til døden i februar 1942 og henretta 7. mars samme år. Da han under en inspeksjon på Falstad den 13. oktober 1942kom over tre syke, jødiske fanger ble han irritert på leirsjefen, og sa «Lag en grav utenfor og alt er i orden». Moritz Nevezetsky Abrahamsen, Kalman Glick og Herman Schidorsky ble ført ut i skogen og skutt som følge av dette.[1] I august 1944 leda han henrettelsen ved hengning av femten russiske fanger fra Falstad, noe som ble utført i kjelleren på Misjonshotellet der Gestapo hadde sitt Trondheimshovedkvarter. Flesch leda også hengningen av Johnny Pevik på Misjonshotellet. Flesch var også ansvarlig for at flere lik ble gravd opp ved Falstad natt til 5. mai 1945 og senka i Trondheimsfjorden for å fjerne bevisene for hans forbrytelser.

I mai 1945 gjemte Gerhard Flesch seg blant soldater fra Wehrmacht. Han hadde tatt med seg en gullbarre i bagasjen. Flesch ble plassert i krigsfangeleir i Skien, der en annen tysker avslørte ham. Han ble stilt for retten, og under forhandlingene vitna blant annet Magne Flem, som var leder for etterretningsorganisasjonen XU på Nordvestlandet, mot ham. Den 2. desember 1946 ble han dømt til døden for tortur og drap. Etter at alle ankemuligheter var brukt ble han henretta ved skyting på Kristiansten festning den 28. februar 1948.

Litteratur

  1. Lykke 1995: 46.