Gjemnessundbrua

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Gjemnessundbrua
Foto: Halvard Hatlen
Gjemnessundbrua
Foto: Halvard Hatlen

Gjemnessundbrua krysser Gjemnessundet mellom Gjemnes, på fastlandet, og Bergsøya i Møre og Romsdal. Gjemnessundbrua ble åpnet i 1992 som en del av Krifast (Kristiansunds fastlandsforbindelse). Krifast har trafikknutepunktet på Bergsøya og en del av E 39.

Fakta

Gjemnessundbrua er 1257 meter lang og er den lengste norske hengebruen om en måler totallengden. Det finnes bruer med lengre enkeltspenn. Brua har 21 spenn. Hovedspennet er 623 meter og seilingshøyden er 43 meter, slik at ganske store skip kan gå inn og ut av Tingvollfjorden og Sunndalsfjorden.

Krykkje koloni

Gjemnessundbrua har den nest største krykkjekolonien i Møre og Romsdal, og en av de største i landet. Hvert av brospennene er tett bestatt med krykkjereir. Krykkjer er kolonihekkere og bygger reir i bratte fjell (fuglefjell) på små berghyller. De små framspringene på bruspennet er utmerket rugeplass for krykkjer. Et stort problemet er fugleskitt som tærer på betongen og skader den. Betongen blir mer sårbar for saltinntrengning som gjør at armeringen ruster. Mange bruer må repareres fordi det salte sjøvannet trekker inn i betongen og får armeringsjernet til å ruste. Kolonien har vært uønsket i flere år, men krykkjene har nektet å forlate hekkeplassen. I stedet for å jage de vekk krykkjene har Veivesenet lagt til rette for at krykkjene kan bruke brua som rugeplass. Brua har blitt spylt og rengjort, og en elastisk, sprekkoverbyggende membran er lagt på betongen for å beskytte mot stoffene i fugleskitten.