Gokstad kystlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 8. nov. 2018 kl. 09:41 av Cnyborg (samtale | bidrag) (kat)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gokstad kystlag

Gokstad kystlag er en organisasjon med stor interesse for kystkultur, og med sitt anlegg på Huvikslippen i Sandefjord kommune, kan vi tilby deg en opplevelse med motormuseum, båtbyggeri, modellbåtbygging, vevloft og utstillinger av diverse kystkultur. Vakkert beliggende på østsiden inne i havnebassenget har Gokstad kystlag sitt anlegg. Utsikt over byen, kveldssol, stille og fredelig, men samtidig yrende av aktiviteter både på land og til vanns. Hver onsdag samles arbeidslagene for å drive lagsarbeide og dugnad. Lørdag er også blitt en stor aktivitetsdag på «slippen» med lørdagskafé, kaffe og vafler. I tillegg arrangerer kystlaget flere typer kurs, medlemsmøter og fellesturer til andre kystlag, Svenner fyr, Gokstadholmen og Buerøya. Gokstad kystlag har som formål å fremme arbeidet for bevaring og allmenn bruk av de forskjellige elementer innen norsk kystkultur med hovedvekt på lokale forhold.

I vår formålsparagraf heter det blant annet: Det skal legges særlig vekt på å styrke vår identitet som kystfolk gjennom: Bevaring og allmenn bruk av tradisjonelle fartøyer, bygninger, anlegg og kystmiljø. Ivaretakelse og videreutvikling av tradisjonelle håndverk, sjømannskap, livsform og lignende. Opplysningsarbeid for å øke forståelsen for verdien av kulturelle tradisjoner og den lokale kysthistorie. Gokstad kystlag er medlem av Forbundet KYSTEN. Kystlaget ble opprettet 1990 og hadde i 2015 416 medlemmer. I 2015 arrangerte kystlaget Forbundet KYSTENs landsstevne 2015 det var en kystkulturfestival som ble arrangert i Sandefjord fra 16. til 19. juli 2015. «Sjøen – vårt valg» var stevnets undertittel. Gokstad kystlag arrangerte også Forbundet KYSTENs landsstevne i 2004.

Svenner fyr

Svenner fyrstasjon ble fredet i 1997 og fyrstasjonen er i dag et kulturminne av nasjonal verdi. Gokstad kystlag og Kystlaget Fredriksvern står nå for driften av fyret. Skrint jordsmonn og et særdeles hardt klima gir Svenner et særeget, botanisk mangfold. Svenner har stor betydning for trekkende småfugl om våren. Store mengder ærfugl, flere kolonier med sildemåker og gråmåker, svartbakk og fiskemåker hekker på Svenner i mai-juni.I 1935 ble fuglelivet på Svenner fredet ved Kongelig resulusjon. Fredningen omfatter forbud mot jakt og fjerning av fugleegg.

Gokstadholmen

Hele øya er friområde, med en flott eikehage og gressletter som beites av sau, og strender som består av svaberg og strandenger. Hytta ligger 30 meter fra strandkanten,og inne finner du kjøkken med alt du trenger , stue med en koselig vedovn og tre soverom i 2 etasje. Gokstadholmen er en hytte i regi av Oslofjordens Friluftsråd.

Buerøya

Buerøya har stue, kjøkken m/komfyr og kjøleskap, to soverom med 4 køyer i hver, innlagt vann men utedo ca. 60 m fra hytta. Buerøya ligger i ytre del av Sandefjordsfjorden, i fine omgivelser. Hytta ligger på østsida av øya, inntil en større gresslette som strekker seg ned til sandstranda på nordsida av øya. Det finnes både skog og svaberg og et fint utsiktspunkt på toppen av øya. Ta gjerne en rotur rundt øya, eller til neste idylliske skjær, eller prøv fiskelykken. Øya har flotte teltmuligheter. Buerøya er en hytte i regi av Oslofjordens Friluftsråd.

Eksterne kilder

Gokstad kystlags nettsider.