Grorud kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°57′28.159″ N 10°53′4.5312″ Ø


Grorud kirke august 2007
Foto: Chell Hill

Grorud kirke er en korskirke med 600 sitteplasser oppført i nordmarkitt. Kirken er tegnet av arkitekt Harald Bødtker og ble innviet 17. desember 1902. Den befinner seg i Østre Aker prosti i Oslo kommune.

Før 1902 hadde folk på Grorud måttet dra lange veier for å komme til kirke. Fram til 1860 dro man helt til Gamle Aker kirke nede i byen, og etter det til Østre Aker kirke. Selv om man etter byggingen av Østre Aker kirke i det minste kunne høre klokkeklang i Groruddalen, var det lang og dårlig vei dit for alle som etter hvert hadde bosatt seg på og rundt Grorud. Mange som jobbet i den nye industrien i området var fattigfolk og arbeidere som ikke hadde tilgang til hest og vogn slik som bøndene. Veien til Østre Aker fra Grorud i anledning gravferd, dåp og gudstjeneste ble dermed tung, særlig i dårlig vær.

Befolkningen knytta til industrien vokste raskt, og fra 1880-årene vokste det fram ønsker og behov for å i det minste ha et kapell på stedet. Pengeinnsamling ble startet, og det ble lagt fram planer for en langkirke i teglstein. Etter innspill fra befolkningen, blant annet fra Grorud og Omegns Vel, ble det bestemt at kirken skulle oppføres i Grorudgranitt. Dette for å hjelpe industrien lokalt. Det ble også etter hvert bestemt at arbeidet skulle utføres av kommunens egne folk og i størst mulig grad med arbeidere fra Aker.

I 1933–36 fikk kirken et stort freskomaleri, «Den store hvite flokk». Kirkeklokkene kommer fra Bakklandets Støperi og Mekaniske verksted.

Fra 1947 har Grorud kirke vært sognekirke. Det er kirkegård ved kirken.

Galleri

Kilder