Forskjell mellom versjoner av «Hamarkrøniken»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 5: Linje 5:
 
Den ukjente forfatteren har en lokalpatriotisk tendens. Språket antyder at han er fra [[Hedmarken]], kanskje fra selve Hamar.
 
Den ukjente forfatteren har en lokalpatriotisk tendens. Språket antyder at han er fra [[Hedmarken]], kanskje fra selve Hamar.
  
Innholdet er fortalt til forfatteren av flere mennesker, uten at man har sikker identifisering av disse. Det er mulig at det var [[Trugels Kantor]], kirkesangeren, som fortalte historiene om [[jærtegn]] og om den siste biskopens kamp.
+
Innholdet er fortalt til forfatteren av flere mennesker, hvorav noen er navngitt. Det er mulig at det var [[Trugels Kantor]], kirkesangeren, som fortalte historiene om [[jærtegn]] og om den siste biskopens kamp.
 
   
 
   
 
==Bakgrunn==
 
==Bakgrunn==

Revisjonen fra 5. mai 2008 kl. 08:33

Hamarkrøniken er en krønike fra 1500-tallet som omhandler Hamar, eller «Hammer by», før reformasjonen. Den er en av de viktigste kilder til forståelse av middelalderens Hamar.

Forfatteren

Den ukjente forfatteren har en lokalpatriotisk tendens. Språket antyder at han er fra Hedmarken, kanskje fra selve Hamar.

Innholdet er fortalt til forfatteren av flere mennesker, hvorav noen er navngitt. Det er mulig at det var Trugels Kantor, kirkesangeren, som fortalte historiene om jærtegn og om den siste biskopens kamp.

Bakgrunn

22. juli 1553 var en rekke personer samlet i Bispegården for å se gjennom biskop Mogens Lauritssons brev og bøker. Grunnen til dette var at man fra København hadde gitt ordre om å registrere en del av de katolske arkivene. Lensherre Christiern Munck, som var svigersønn av Truid Ulfstand, ledet dette arbeidet. Han samlet en del odelsbønder og borgere, som sammen skulle nedtegne det viktigste om byen.

Om jærtegn og den siste biskopen

Noe uventet, med tanke på anledningen til at boken ble skrevet, er jærtegn i forbindelse med arrestasjonen av den siste katolske biskopen beskrevet i boken. Det fortelles at alle klokkene i domkirken, klosteret og Korskirken begynte å kime av seg selv. I koret var det lyst som på dagen, og en forferdelig støy som om to hærer kjempet. På dagen skal en sjøorm ha vist seg på Mjøsa; den strakk seg fra Helgøya inn til land. En av biskopens menn drepte sjøormen med en pil, og krøniken forteller videre om hvordan de fjernet kadaveret.

Det fortelles også om arrestasjonen av biskop Mogens. Hans menn hadde buer og armbrøster, mens Truid Ulfstand hadde ildvåpen. Biskopen måtte gi tapt, og falt på kne og takket Gud for hver dag han hadde hatt i byen. Han ba også byens borgere om å be for seg, og sa at han ville komme tilbake. Det skulle ikke skje, biskopen døde i Danmark.

Hamars våpen

I krøniken beskrives Hamars våpen, og dette er grunnlaget for utformingen av Hamars kommunevåpen som ble tegnet i 1899.

«Hammers vaapen var en Urhane med udslagne Vinger udi Toppen paa et Fure Træ, som voxer grønt…».

Ekstern lenke