Hammerdalen (Larvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fritzøe jernverk i Hammerdalen.
Foto: Nasjonalbiblioteket (1873).
Langestrand kirke
Foto: Morten Bakkeli (2013)
Langestrand skole
Foto: Roy Olsen (2011)

Hammerdalen er et område på Langestrand langs Farriselva i Larvik med en 600 år gammel industrihistorie. Opprinnelig var virksomheten her dominert av sagbruk og møller, og dette sammen med Fritzøe jernverk forandret Hammerdalen fra en stri elvedal til et levende og viktig industrisamfunn.

Allerede før 1399 hadde munkene i Olavsklosteret i Tønsberg enerett på fiske og kverndrift i en elv kalt Nannar aanæ («den raskt strømmende elva»), noe som trolig var Farriselva. Senere mot slutten av middelalderen utviklet det seg en omfattende trelasthandel både i dette område og langs Numedalslågen noe lenger øst.

Det ble startet en oppgangssag i Farriselva i 1539 av gården Fresje ved Farrisvannet. Tidlig på 1600-tallet ble Fritzøe jernverk anlagt i området.

Etter nedleggelsen av jernverket i 1868 ble området dominert av treforedlingsindustri og opp mot 1900 ble elva utbygget for kraftproduksjon som la grunnlaget for fortsatt drift og utvikling gjennom hele 1900-tallet.

Det er mange spor etter den lange industrihistorien i Hammerdalen, og det står fortsatt bygninger både etter jernverk, sagbruksdrift og mølledrift.

Området er nå omdannet til en bydel med boliger, kulturminner og næringsvirksomhet.

Fram til 1819 hadde Langestrandområdet egen jurisdiksjon knyttet verket som holdt både seg selv og Langestrand med egen kirke, menighet samt rettsapparat.

Kilder


Koordinater: 59.0517° N 10.0190° Ø