Hanne Ekroll Løvlie (1981–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Hanne Ekroll Løvlie 30 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Åpning av nasjonalt minnested på Utøyakaia. Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)

Hanne Ekroll Løvlie (født 29. juni 1981 i Tyristrand i Ringerike, død 22. juli 2011 i Oslo) var statsviter og førstekonsulent i Arbeidsdepartementet. Hun bodde i Oslo og var på jobb i regjeringskvartalet da hun ble drept under terrorangrepet mot regjeringskvartalet.

Familie

Hun var datter av Kirsti og Olav Løvlie, og lillesøster til Jørgen.

Bisettelsen

Hanne Ekroll Løvlie ble bisatt fra Tyristrand kirke fredag 5. august 2011. Etter familiens ønske var de sørgende kledt i lyse sommerklær.

Hanne Løvlie til minne

Ved veis ende

Vår kjære kollega Hanne Løvlie var på jobb 22. juli, nesten klar for helg med familien. Hanne ble født i 1981. Hun var fra Tyristrand, bosatt i Oslo. Etter mastergrad i statsvitenskap var ønskejobben i offentlig forvaltning. Til vårt hell kom hun til Arbeidsdepartementet. Hun passet perfekt i «kommandosentralen», der hun som nøkkelmedarbeider i departementsrådens stab sørget for at sakene fra administrasjon til politisk ledelse ble loset gjennom i rett tid, og på rett måte.

Vi vil huske Hannes lure smil, med hodet litt på skakke. Den kjappe kommentaren, latteren, energien og profesjonaliteten. Vi vil huske tidenes morsomste julebordfilm i departementet. Kreativ og veldig Hanne! Hanne hadde fremtiden foran seg. At hun aldri fått tatt denne fremtiden i bruk, er vanskelig å bære. Hanne: Takk for alt du var for dine kolleger. Våre varmeste tanker går til dine nærmeste, som har lidd det aller største tapet. Vi lyser fred over minnet ditt.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm

Og departementsråd Ellen Seip.[1]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Ringerike kommune fikk tilbud til en slik støtte, men valgte å takke nei.[2]

Hanne Løvlie er også representert på minnesmerkene som hedree samtlige av 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerkeJohan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia.

22. juli-senterets bursdagsmarkering

Hvert år markerer 22. juli-senteret bursdagen til ofrene etter terrorangrepene 22. juli 2011. Her viser vi bursdagsblomsten til Hanne Ekroll Løvlie satt i resepsjonen i 22. juli-senteret 29. juni 2023, og teksten om henne som 22. julie-sentere delte på Facebook i 2023.

22.juli-senterets bursdagsblomst til Hanne Ekroll Løvlie, 29. juni 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside (2023)

22. juli-senterets minneprosjekt - videohistorier

22. juli-senteret har et minneprosjekt der de lager filmer om dem som mista livet i terrorangrepet. I 22. juli-senterets minnerom og gjennom berørtes vitneberetninger, møter vi navn og ansikter på dem som ikke lengre er med oss. For hvem var de, og hva drømte de om? Det har vært et uttrykt savn fra etterlatte, men også publikum og skoleelever, å kunne bli kjent med de drepte ikke kun som ofre, men som de levende menneskene de var før 22. juli 2011.

I filmene løfter 22. juli-senteret fram historier om de vi mista – fortalt av dem som husker dem best. I filmen om Hanne Ekroll Løvlie møter vi mor Kirsti og far Olav som snakker om at det alltid skjedde noe der hun var og at når det kilte i magen, da var Hanne i sitt ess.[3]

Ettermæle

For voldsoffererstatningspengene foreldrene fikk, bygde de et krisesenter for kvinner i Sør-Afrika. [4]

Referanser

  1. Bjurstrøm, Hanne og Ellen Seip: Hanne Løvlie til minne. Ved veis ende. Klassekampen 27.07.2011, s. 45. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Ødegaard, Espen: Sier trolig nei. Ringerike kommune takket nei anonym minnesmerkegave. Ringerikes Blad, onsdag 8. februar 2012, s. 3. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Hanne Ekroll Løvlie. Historier om de vi mistet. 22. juli-senterets minnevideoer. Besøkt 06.07.2023.
  4. 22. juli-senteret: Hanne Ekroll Løvlie. Historier om de vi mistet. 22. juli-senterets minnevideoer. Besøkt 06.07.2023.

Kilder og litteratur