Hans Knutsen (1879–1958)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 2. jan. 2020 kl. 13:41 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[Kategori:Oppegård kommune» til «[[Kategori:Nordre Follo kommune]] [[Kategori:Oppegård»)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Relieff av Hans Knutsen utenfor Kolben, Kolbotn. Kunstner: Nina Sundby
Foto: Siri Iversen

Hans Knutsen (født 1879, død 1958) var musiker, dirigent og speiderleder. Han kom fra Bagn i Valdres, men arbeidet i Telegrafverket i Oslo.

Troppsleder i Kolbotn (speiderguttropp.) fra 1925, 45 år gammel og uten noe speidererfaring. I 1929 tok han initiativet til og ble leder for Follo Krets av NSF og var det til 1938.

Kolbotn Guttemusikkorps: Stiftet av Knutsen i 1927 og dets dirigent i 27 år. Kolbotn Orkesterforening: Spilte basun og trompet. Formann i 1938. Kolbotn ungdomskorps: Stiftet av Knutsen i 1931 og dets dirigent i 17 år. Oppegård guttemusikk: Var med på stiftelsen og dets dirigent den første tiden. Ski Guttemusikkorps: Dirigent 1927-48. Ga støtet til dannelsen av Østfold krets av Norges Musikkorpsforbund og var dirigent når mange korps møttes og skulle spille sammen.

For å spare korpsene for penger skrev Hans Knutsen i mange tilfeller notene selv til alle korpsmedlemmene, også partiturer. Det var ikke kopimaskiner den gang! Han hadde ideen til, og var fast leder for, Speiderorkestret på landsleirene, som i 1926 i Åndalsnes som han laget egen marsj til, «Speidermarsjen» eller «Kolbotnspeidernes marsj» som den ble kalt. I Mandal i 1932 hvor han også blåste på lur, og Jeløya i 1936.

Utmerkelser:

  • Kongens Fortjenestemedalje i gull
  • Norsk Speiderguttforbunds høyeste utmerkelse: «Den hvite hederslilje»
  • Landsforbund av Gutte- og Ungdomskorps’ høyeste utmerkelse, «Sølvtrompeten»
  • Kolbotn Roverlags ærespris «Tvedogg»
  • Landstorms-medaljen i 1923

Bauta med relieffbilde ble reist foran Samfunnshuset i 1994 etter initiativ fra Aksel Wennberg. En gruppe speidere og musikere med Johan Andersen i spissen har stått for arbeidet. Selve bautastenen er hentet på Kloppamoen, et av speidernes mest brukte leirsted i Østmarka. Relieffet er laget av Nina Sundby. Referat fra avdukningshøytideligheten og alle talene er laget som særtrykk. Bautaen er flyttet til Jan Baalsruds plass utenfor kulturhuset Kolben etter at Samfunnshuset ble revet og Kolbotn torg ble oppført.

Eksterne lenker0217 Oppegard komm.png Hans Knutsen (1879–1958) er basert på en artikkel fra Oppegård leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.