Forskjell mellom versjoner av «Harald A. Holm»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 28: Linje 28:
 
[[Kategori:Venstrepolitikere]]
 
[[Kategori:Venstrepolitikere]]
 
[[Kategori:Ordførere]]
 
[[Kategori:Ordførere]]
 +
[[Kategori:Meddommere]]
 
[[Kategori:Kongens fortjenstmedalje]]
 
[[Kategori:Kongens fortjenstmedalje]]
 
[[Kategori:Gardbrukere]]
 
[[Kategori:Gardbrukere]]
 
[[Kategori:Fødsler i 1918]]
 
[[Kategori:Fødsler i 1918]]
 
{{bm}}
 
{{bm}}

Revisjonen fra 15. jan. 2018 kl. 10:20

Harald A. Holm (født 8. november 1918 på slektsgården Holmberget, Kvelde) er tidligere gårdbruker og lokalpolitiker (Venstre) i Hedrum kommune.

Han tok over Holmberget etter sin far i 1946. Holm drev i 35 år med storfe, poteter og korn. Landbruksutdannelsen fikk han på Tomb i Østfold, hvor han gikk i det første kullet. På Tomb dannet han elevlag og senere Tomb agronomlag, hvor han var formann i fem år.

Han har blant annet vært lekdommer i lagmannsretten. Holm har hatt verv i Larvik Meieri, Larvik Potetmelfabrikk, Grinda avfallsselskap, Vestfold landbruksselskap, Vestfold landbruksskole og Tomb landbruksskole. I Vestfold krets av Indremisjonen var han formann i to år. Holm var også medlem av bestyrelsen i Norges Bank i Larvik. Han har dessuten vært storfedommer og hatt verv i styret for Bø oksestasjon. I Vestfold Slakteri var han ordfører i representantskapet.

Engasjementet ga ham Kongens fortjenestmedalje i sølv da han fylte 90 år.

I en lang årrekke var Holm medlem av Hedrum kommunestyre for Venstre og var ordfører i Hedrum 1972-1975. Han vant over Kr.Fs Olav Bergene Holm med én stemme takket være taktisk stemmegivning.

Han ble 16 år gammel formann i Næss og Melau Avholdslag. Senere har han vært aktivt med i avholdsbevegelsen, blant annet i Tempelridderordenen, hvor han har 10. grad.

I Østlands-Posten i anledning sin 95 års dag sa han følgende:

Gjennom tiden i ordenen har jeg rukket å besøke 19 templer rundt om i landet, fra Stavanger til Trondheim, et interessant og givende arbeid.

Filatelien og slektsgransking har også lenge vært Holms store interesser. Gården på Holmberget kan han føre i familiens historie til godt ned på 1700-tallet.

Holm var formann i Hedrum menighetsråd i 11 år, var kirkeverge i 35 år og klokker i en årrekke. Kassererjobben for menighetsbladet hadde han til 2011.

Kilder

  • Sørdahl, Roger W.: En høvding fra Holmberget, Østlands-Posten 7. november 2013, s. 34-35