Harstad Smørfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 15. jul. 2020 kl. 06:01 av Gunnar E. Kristiansen (samtale | bidrag) (Ny kategori: Margarinfabrikker)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Senja Margartin AL produserte bl.a. Marianne margarin. Bildet er av emballasjen den kom til butikken i.
Foto: Gunnar Reppen 2013.
Inkos bygning i Storgata 19, som ble bygd i 1919 og restaurert i 2008, gikk lenge under navnet Smørfabrikken, senere ble det Merkantil Margarinfabrikk og Senja Margarin
Foto: Gunnar Reppen 2008.

A/S Harstad Smørfabrikk ble etablert i 1919 i Storgata 19, Harstad og produserte margarinmerkene «Delikat» og Spar. Senere fikk bedriften navnet Merkantil Margarinfabrikk og Senja Margarin AL.

Under okkupasjonstiden ble det en del spetakkel omkring Merkantil Margarinfabrikk fordi disponenten, Andreas Olssøn, var en fremtredende nazist. Forretningsfolk som var «gode nordmenn» gikk til boikott av fabrikken slik at den mistet store deler av omsetningen. Da grep nazimyndighetene inn og påla Harstad Handelsstands Forening å pålegge sine medlemmer å handle minst 80% av sin margarin i fabrikken, ellers risikerte de å bli anmeldt for ulovlig politisk virksomhet. Etter krigen var det slutt på bedriften, og det ble i 1947 dannet et nytt selskap - Senja Margarin AL med Bjarne Methi som disponent. De produserte margarinmerkene «Marianne», «Mea» og «Trond».

Bedriften holdt det gående til 1969. Etter det ble bygningen bl.a. brukt av Mølla bakeri, og i 2008 overtok Inko AS og restaurerte den for sitt formål.

Kilder