Harstad kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Harstad kirke fra 1958. Inngangspartiet til menighetssalen.
Foto: Gunnar Reppen (2008).

Harstad kirke ble vigslet av biskop Alf Wiig 3. august 1958. Da hadde planene for kirke i Harstad pågått i 50 år. Trondenes kirke hadde fungert som soknekirke for byen og mens denne var under restaurering i perioden 1939 til 1950, fungerte Harstad Indremisjons hus, Bethel, som soknekirke.

I 1953 ble arkitekt Sigurd Bjørhovde ansatt som utførende arkitekt og var i ferd med detaljtegninger av nytt kirkebygg. Imidlertid ble det til at den landskjente arkitekten Jan Inge Hovig (1920-1977) fikk oppdraget. Han har også stått for utformingen av de liturgiske møblene, samt benkene. Utformingen er enkel med kraftfulle former og linjer.

Kirka har 500 plasser og var en av de første arbeidskirker i Norge som inneholdt menighetssal, kjøkken og kirkestue.

Entreprenør for kirka var Kristian Strøm, som i en svært lang periode hadde vært den dominerende entreprenøren i byen. Han var personlig en ivrig kirkegjenger, og det heter at han bygde kirka til selvkost.

Det trekantformede altertavlemaleriet viser Jesus som holder Bergprekenen, og misjonæren Hans Egede som taler for mennesker på Grønland. Kirka har to glassmalerier utført av Jardar Lunde, et bakerst i kirkeskipet og et på nordsiden av koret.

Ved hovedinngangen utenfor kirka står en statue av Hans Egede. Den er utført av kunstneren Nic Schiøll.

Eksterne lenker

Hovedinngangen til kirka.
Foto: Gunnar Reppen (2012.).
kirka sett fra sør.
Foto: Gunnar Reppen.
Statue av Hans Egede utenfor hovedinngangen til kirka. Egede var oppvokst like i nærheten.
Foto: Gunnar Reppen.
Fra interiøret i Harstad kirke.
Foto: Kirkenorge.no.
Forslag til ny kirke i Harstad slik arkitekt Sigurd Bjørhovde presenterte den i 1953. Det var en videreføring av arkitekt Harald Sunds tegning fra 1927, da Sund døde i 1940.


Koordinater: 68.802164° N 16.535544° Ø