Haug skole (Vardal)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 7. mai 2008 kl. 07:37 av Kallrustad (samtale | bidrag) (Ny side: '''Haug skole''' er en nedlagt folkeskole i Vardal, nå i Gjøvik kommune. Alt i 1812 ble klokkergarden ved Haug kirke fast skole, for barna på de nærmeste...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Haug skole er en nedlagt folkeskole i Vardal, nå i Gjøvik kommune. Alt i 1812 ble klokkergarden ved Haug kirke fast skole, for barna på de nærmeste gardene rundt kirka. Denne ordningen fortsatte etter at skoleloven av 1860 kom, men kommunen kjøpte da husa av klokkeren.

Det var tidlig på 1900-tallet forslag om sammenslåing av kretsene i øvre Vardal, men folk i de ulike kretsene protesterte. I 1940 ble imidlertid ungene fra Viberg og Glæstad skole overført til Haug. Denne ordningen varte bare til 1947, da Viberg og Glæstad fikk eget skolebygg. Men i 1962 kom turen til alle kretsene, da det ble vedtatt ei større sentralisering av skolene i Vardal. I likhet med Mustad og Viberg og Glæstad ble Haug nedlagt, og en 150 år gammal tradisjon med skole på klokkergarden var over. I 1962 ble småskoleelevene overført til Grande skole, og i 1964 kom turen til storskolen.Kilder og litteratur

Norland, Lissie: "De enkelte skoler i Vardal", i Da klokka klang, Gjøvik historielag 1989, s. 69-72.

Mal:Nedlagte skoler