Havørnulykken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Faksimile fra forsiden av Aftenpostens morgenutgave 17. juni 1936: Omtale av Havørnulykken.

Havørnulykken 16. juni 1936 var den første flyulykken innen sivil ruteflygning i Norge. Ulykken inntraff ved fjellet Lihesten i Hyllestad kommune, på nordsiden av munningen på Sognefjorden.

Ulykken har navn etter navnet på flyet, Havørn, som var et sjøfly av typen Junkers Ju-52/3M fra Det norske Luftfartsselskap (DNL, en av forløperene til SAS).

Flyet fløy rett inn i fjellveggen. Alle ombord, et mannskap på fire og tre passasjerer, mistet livet i ulykken. Redningsarbeidet etter ulykken var vanskelig. Fire fjellklatrere fra Norsk Tindeklubb hentet ned noen av de omkomne de mest utilgjengelige områdene, og ble senere hedret med Kongens gullmedalje for edel dåd. Henning Heyerdahl Tønsberg var en av de som var med på dette utfordrende arbeidet. Det var første gang fjellklatrere ble benyttet til redningsaksjoner i fjellet. Årsaken til ulykken ble i samtiden forklart med vanskelige værforhold og/eller navigasjonsfeil.

Minnestøtte over de som omkom i ulykka. Den står på Risneshaugane i Lifjorden. I bakgrunnen Risnesnipa der Havørn traff fjellsida omtrent der toppen av støtta viser i silhuett mot fjellsida.
Foto: Atle Råsberg

Aftenposten hadde fyldig dekning av ulykken i sin morgenutgave 17. juni 1936, og skrev blant annet:

Den forferdelige ulykke som kostet syv mennesker livet og ødela det store, moderne «Havørn», må ha hendt noen minutter over kl 7 igårmorges. Folk som hørte den ennu uvante motorduren, gikk ut for å se maskinen. Plutselig hørte man et forferdelig brak. Det var flyet som tørnet mot fjellsiden, ca. 500 meter over havet. Det var fremdeles umulig å se noget da tåken lå lavt.

14. juni 2008 ble det avduket en minnestein over Havørnulykken nær ulykkesstedet.

Vår Frelsers gravlund i Oslo finnes gravminnet til andrepiloten, premierløytnant Erik Storm (1904-36). På gravminnet er Havørnulykken nevnt.

De omkomne

Gravminnet til andrepiloten på Havørn, Erik Storm, på Vår Frelsers gravlund i Oslo, forteller om ulykken.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)

De omkomne i Havørnulykken var:

  • Førsteflyger Ditlef Pentz Smith, 26 år, fra Norderhov.
  • Andreflyger Erik Storm, 32 år, fra Oslo
  • Reserveflyger Per Ruth Paasche, 21 år, fra Bergen.
  • Radiotelegrafist Per Erling Hegle, 28 år, fra Horten.
  • Redaktør Harald Wigum, 46 år, fra Bergen
  • Sikringsinspektør Sven Løgit, 35 år, fra Stavanger
  • Konsul Wilhelm Dall, 50 år, fra Kristiansund.

Kilder