Helge Røragen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 9. okt. 2018 kl. 13:39 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre Helge Røragen (født 20. juli 1928Røros, død 13. mars 2013 i Kolbu i Østre Toten) var lærer og lokalpolitiker i Østre Toten. Røragen, som representerte Arbeiderpartiet, var ordfører fra 1984 til 1991, etter å ha vært varaordfører 1976-83. At han var lærerutdanna, hadde han til felles med flere av 1900-tallets ordførere i Østre Toten.

Bakgrunn

Røragen vokste opp på Røros, som sønn av Marie og Per Røragen. Faren var gruvearbeider. Etter å ha vært konstituert som lærer i Havøysund i 1949/50 tok han lærerskoleeksamen i Oslo i 1952 og ble først ansatt ved Bergsfjord skole i Loppa kommune, der han ble i fire år.

Lærer i Kolbu

Røragen kom til Kirkenær skole i Kolbu i 1956, da det fortsatt var stor forskjell på undervisninga i by- og bygdeskolen. Helge Røragen innførte i si tid på Kirkenær blant annet frivillig engelskundervisning, noe som sannsynligvis var første gangen folkeskoleelever i denne kretsen lærte fremmedspråk.

Han ble året etter tilsatt som rektor ved den nye Smeby skole, der han virka fram til 1993. Røragen var formann i lærerlaget i både Loppa og Kolbu, i tillegg til verv som blant annet skolerådsformann i Kolbu og Østre Toten.

Politisk karriere

Mal:Thumb høyre Røragen hadde et sterkt samfunnsengasjement og deltok i Kolbu arbeiderlag og Østre Toten Arbeiderparti. Ved kommunevalget høsten 1967 kom han inn i herredsstyret i Østre Toten, og ble samtidig innvalgt i formannskapet. Han var i perioden 1976-83 varaordfører mens partifellen Johan Nygaard var ordfører. Deretter var det Røragens tur til å bli ordfører (1984-91).

Som ledende lokalpolitiker gjennom mange år satt han i ei rekke kommunale utvalg og styrer, og flere viktige saker ble gjennomført i hans tid som ordfører. Røragen var ei drivkraft da HVPU-reformen ble innført i Østre Toten, han engasjerte seg for bevaring av mjølkefabrikken på Kapp, og de mange private vannverka i kommunen ble samla i ett kommunalt vannverk, med vatn fra Mjøsa. Vannspørsmålet var det heftige diskusjoner om før saken ble vedtatt.

Etter at han gikk av som ordfører, satt Røragen blant annet i T.K.E.s styre (til 1993), og han var leder av Forliksrådet (1992-2003).

Familie og fritid

Helge Røragen ble i 1949 gift med Annie Freberg, datter av Herman Freberg og Borghild f. Tjømøe. Helge og Annie Røragen fikk døtrene Vigdis og Tove. De bodde på Kirkenær skole, som Røragen kjøpte av kommunen etter at skolen ble lagt ned i 1964.

På Kirkenær dreiv han med sauehold. I et minneord i Oppland Arbeiderblad heter det at «Røragen hadde stor interesse for dyr, og i sine ledige stunder var han sammen med sine firbeinte venner, sauene, ute på Totenåsen».

Røragen er omtalt i oppslagsverket Norske skolefolk, og der har han sjøl opplyst bokbinding som hobby. I 1952 tok han et 40 timers bokbinderkurs i regi av Oslo og Omegn Lærerkurser. Han var også glad i å danse, noe som mange fjernsynsseere fikk oppleve julekvelden 1987, da han dansa rørospolka med Gunvor Hals i fjernsynsprogrammet Tango på Toten.

De siste åra han levde, bodde Helge Røragen på aldershjemmet Fjellvoll i Kolbu.

Kilder og litteratur

Mal:Thumb høyre


Forgjenger:
 Johan Nygaard 
Østre Totens ordfører
Etterfølger:
 Hans Bjerregård