Henrik Helliesen (1791–1861)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 9. nov. 2021 kl. 21:28 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Henrik Helliesen (født 1791 i Stavanger, død 1861 i Fredrikshald) var toller i Egersund, Bodø og Fredrikshald. Han ble kjent for sin innsats under Bodøsaken, der han avslørte et omfattende smuglingsforsøk som førte til store politiske komplikasjoner.

Helliesen ble tolloppebørselsbetjent i Egersund i 1815. Allerede året etter fikk han jobben som toller i Bodø, samme år som stedet ble kjøpstad.

Den 7. april 1817 ble han gift i Egersund med Gurine Laurentia Schanche. Hans bosted er oppgitt å være Bodø, mens hun var fra Egersund. En må anta at de hadde blitt kjent med hverandre mens han var toller der nede.[1] De fikk blant annet sønnen Henrik Laurentius Helliesen (1824–1900), embetsmann, statsråd og akvarellmaler.

I 1818 oppdaga Helliesen at det ble forsøkt smugla i land varer. To tollere hadde blitt satt ut av spill av mannskapet på «Commerce d'Anvers», og en tredje var blitt jagd vekk. Men Helliesen ga seg ikke, og tok beslag i varene. Bak dette forsøket sto handelsmann i Bodø Carl Johan Gerss og hans engelske handelspartner John Everth. Det dukka opp to skuter til, «St. John» og «Forsøget», og Helliesen gjorde beslag også der.

Helliesen ble stående som Everths erkefiende etter at sistnevnte hadde klart å rømme til England. På et tidspunkt hadde Everth gitt tolleren en veksel på femti pund sterling, som Helliesen så var falsk. Han tok den imot for å bruke den som bevis, og ga den nokså raskt videre til Arnoldus Schytte fordi han forsto at dette kunne bli brukt mot ham. Det hadde han rett i, for under etterspillet etter Bodøsaken ble det framstilt som om Helliesen var korrupt. Det som redda ham var at mannen som førte saken for Everth, Francis Garden Denovan, lagde en ny falsk veksel for å kunne levere inn bevis. Men han hadde glemt at det opprinnelige allerede var i myndighetenes hender, og dermed satt man brått med to veksler – og med vissheten om at Denovan forfalska bevismateriale for å ramme Helliesen.

Både Helliesen og andre embetsmenn måtte flere runder i rettsvesenet på grunn av alle anklager som hadde kommet mot dem. Tolleren fikk en irettesettelse for å ha kommunisert direkte med departementet framfor å gå gjennom amtmannen, noe han hadde gjort fordi han kom dårlig overens med amtmann Johan Ernst Berg. Ut over det ble han frikjent på alle punkter, og han står igjen som en av de som hadde æra i behold etter Bodøsaken.

I 1830 ble han stortingsrepresentant for Nordlands amt.

Helliesen reiste i 1831 til Fredrikshald, dagens Halden, der han ble tollkasserer. Han satt i det embetet til sin død i 1861. I 1848 ble han valgt inn på Stortinget for Fredrikshald.

Referanser

  1. Henrik Helliesen i Ministerialbok for Eigersund prestegjeld, Eigersund sokn fra Digitalarkivet.

Litteratur og kilder