Henrik Rogstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Henrik Rogstad

Henrik Daae Rogstad (født 13. april 1916 i Trondheim, død 10. mai 1945Skallum gård i Bærum) var fylkesfører for Sør-Trøndelag i Nasjonal Samling (NS) under andre verdenskrig. Etter likvideringen av Karl A. Marthinsen 8. februar 1945 ble han sjef for Statspolitiet og Hirden, og han fikk generalmajors rang.

Han var sønn av ingeniør Ludvig Daae Rogstad (f. 1888) og Sylvia Daae Rogstad (f. 1887).

Han var en kort tid med i Nasjonal Samlings Ungdomsfylking i 1936, men ble ikke aktivt i partiet før sommeren 1940. Han ble da imidlertid snart partiets fylkesfører for Sør-Trøndelag på initiativ av NS' generalsekretær Rolf Jørgen Fuglesang. Rogstad ble ansett for å ha en meget sosial innstilling, ved at han blant annet lånte ut leiligheten sin til bostedsløse ved noen anledninger.

Rogstad ble regnet blant de mest tyskvennlige blant de norske nazistene og ble kritisert, også innad i NS, for å hjelpe tyskerne i Trondheim med å sette opp gissellisten ved unntakstilstanden i Midt-Norge 6.-12. oktober 1942.

Da freden kom i mai 1945 søkte han tilflukt på gården Skallum gård i Bærum sammen med et titalls andre. De fleste forlot gården, og bare Jonas Lie og Sverre Riisnæs ble igjen sammen med Rogstad. Sammen skrev de selvmordsbrev; Rogstad gjennomførte selvmord, Lie døde sannsynligvis som en følge av stress og høyt alkoholinntak, mens Riisnæs valgte å overgi seg.

Rogstad hadde giftet seg fire dager før sin død, og hadde nettopp blitt far. Han er begravd i Trondheim.

Litteratur og kilder