Herjedalen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(en oppstart)
 
(wikify)
Linje 1: Linje 1:
Landskapet Herjedalen (svensk: Härjedalen) var en del av det norske riket siden før kristningen av landet og frem til avståelsen ved Freden i Brömsebro 1645.
Landskapet '''[[Herjedalen]]''' ([[svensk]]: Härjedalen) var en del av det norske riket siden før kristningen av landet og frem til avståelsen ved [[Freden i Brömsebro]] i [[1645]].
H. ble, ifølge et rettsmøte omkring 1280, befolket av Herjulv hornbryter og hans folk, som vandret hit ved midten av 800-tallet fra Opplandene, da Herjulv, som hadde vært Halvsdan Svartes merkesmann, kom i uvennskap med sistnevnte. Herjulvs etterkommere i Herjedalen er omtalt i Herjulvsagaen (ca 1280); hans to sønners etterslekt på Opplandene, og senere på Island, er beskrevet i Landnåmaboken.


Det finnes en del kulturminner fra vikingtiden i Herjedalen, men f. eks. gravhauger finnes kun i nordvestre del.
Herjedalen ble, ifølge et rettsmøte omkring 1280, befolket av Herjulv hornbryter og hans folk, som vandret hit ved midten av 800-tallet fra Opplandene, da Herjulv, som hadde vært [[Halvdan Svarte]]s merkesmann, kom i uvennskap med sistnevnte. Herjulvs etterkommere i Herjedalen er omtalt i Herjulvsagaen (ca 1280); hans to sønners etterslekt på Opplandene, og senere på Island, er beskrevet i Landnåmaboken.
 
Det finnes en del kulturminner fra [[vikingtiden]] i Herjedalen, men f. eks. gravhauger finnes kun i nordvestre del.
Bosetningen preges av tettbefolkede byer (landsbyer) som ligger rundt toppen av høydedrag, samt ensligliggende mindre gårder.
Bosetningen preges av tettbefolkede byer (landsbyer) som ligger rundt toppen av høydedrag, samt ensligliggende mindre gårder.
På 1600-tallet ble H. inndelt i tre tinglag: Lillherdal, Sveg og Hede.
På 1600-tallet ble Herjedalen inndelt i tre tinglag: Lillherdal, Sveg og Hede.


Härjedalen er i dag én samlet kommune med kommunestyrelsen (rådhuset) i [[Sveg]].
Härjedalen er i dag én samlet kommune med kommunestyrelsen (rådhuset) i [[Sveg]].
==Litteratur==
* [http://sv.wikipedia.org/wiki/Härjedalen «Härjedalen»] på svensk Wikipedia
[[kategori:Sverige]]
[[kategori:Len]]
[[Kategori:Tidligere norske områder]]

Sideversjonen fra 13. okt. 2008 kl. 05:59

Landskapet Herjedalen (svensk: Härjedalen) var en del av det norske riket siden før kristningen av landet og frem til avståelsen ved Freden i Brömsebro i 1645.

Herjedalen ble, ifølge et rettsmøte omkring 1280, befolket av Herjulv hornbryter og hans folk, som vandret hit ved midten av 800-tallet fra Opplandene, da Herjulv, som hadde vært Halvdan Svartes merkesmann, kom i uvennskap med sistnevnte. Herjulvs etterkommere i Herjedalen er omtalt i Herjulvsagaen (ca 1280); hans to sønners etterslekt på Opplandene, og senere på Island, er beskrevet i Landnåmaboken.

Det finnes en del kulturminner fra vikingtiden i Herjedalen, men f. eks. gravhauger finnes kun i nordvestre del. Bosetningen preges av tettbefolkede byer (landsbyer) som ligger rundt toppen av høydedrag, samt ensligliggende mindre gårder. På 1600-tallet ble Herjedalen inndelt i tre tinglag: Lillherdal, Sveg og Hede.

Härjedalen er i dag én samlet kommune med kommunestyrelsen (rådhuset) i Sveg.

Litteratur