Herman Julius Haagensen

Herman Julius Haagensen (født 26. november 1855 i Ålesund, død 1937) var fotograf og musiker i Ålesund.

Han var sønn av Knut Andreas Haagensen og Marthe Martinussen. I folketellinga 1885 finner vi ham oppført som fotograf, bosatt hos foreldrene i Ålesund. Broren Jens Haagensen var også fotograf.

I 1892 ble han gift med Leonora Andrea Hagen, datter av møbelsnekker Ole Nicolaisen Hagen og Johanne Dorthea Thorsnes. Ekteparet Haagensen fikk tre sønner og ei datter, og ifølge folketellinga for 1900 bodde familien i Kipervikgata.

Han begynte 14 år gammel i lære hos Andreas Øwre i Ålesund, dro etter seks år til Kristiansand hvor han arbeidet hos C. Forsberg og C. L. Endresen i åtte år. Startet egen forretning i Ålesund i 1883, var med på opprettelsen av Aalesunds Haandværkerforening i 1890-årene, formann og æresmedlem der. I 1882 startet han egen forretning i Sine Krafts tidligere atelier. Sannsynligvis gikk hele arkivet og atelieret tapt ved brannen i 1904.

Haagensen også en av stifterne av Aalesund Mandssangerforening i 1883, dirigent der i over 30 år, æresmedlem. Har dirigert kvartetter, orkester og janitsjarorkester. Laget melodien til «Unge skudd på Norges buers stamme».

Kilder

  • Skorgevik, Kjell: Fotografer i Ålesund i glassplatenes tid, 1985.
  • FylkesFOTOarkivet i Møre og Romsdal. Eldre fotografer i Møre og Romsdal. [Database]. 2009


  Herman Julius Haagensen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!