Historiske toll- og skipsanløpslister: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
m (Bedre logo)
(14 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{forside|Historiske toll- og skipsanløpslister}}
{{forside|Prosjektgruppen Historisk infrastruktur}}
<onlyinclude>{{thumb|Historisk toll.png|&nbsp;}}</onlyinclude>
{{thumb|Toll banner 1519px.png|&nbsp;}}
{{toll tollmaterialet}}
{{toll tollmaterialet}}
<onlyinclude>'''[[Historiske toll- og skipsanløpslister ]]''' er et forskningsprosjekt som ledes av [[Ragnhild Hutchison]] og utføres i samarbeid med [[Norsk folkemuseum]], [[Norsk maritimt museum]] og [[Norsk lokalhistorisk institutt]]. Fra flere norske havner - [[Bergen]], [[Oslo|Christiania]], [[Kristiansand]], [[Risør]], [[Trondheim]] og [[Tønsberg]] - er toll- og anløpslister for flere år på 1700-tallet transkribert, og dataene er lagt i en databasestruktur som gjør det mulig å hente ut opplysninger om importvarer, priser og annet. Målet er, som det står i prosjektbeskrivelsen, at «publikum selv [skal] kunne utforske hvordan Norge var del av det verdensomspennende handelsnettverket  som vokste frem i forkant av, men også la grunnlaget for, det økonomiske systemet vi har i dag». Pr. januar 2015 er en rekke tollister søkbare på prosjektets nettside, mens mer materiale blir utarbeida og legges til etter hvert.
<onlyinclude>'''Prosjektet [[Historiske toll- og skipsanløpslister ]]''' er utviklet av [[Prosjektgruppen Historisk infrastruktur]] og ledet av [[Ragnhild Hutchison]]. Det er  utført i samarbeid med [[Norsk folkemuseum]], [[Norsk maritimt museum]] og [[Norsk lokalhistorisk institutt]]. Fra flere norske havner deriblant [[Bergen]], [[Oslo|Christiania]], [[Kristiansand]], [[Risør]], [[Trondheim]] og [[Tønsberg]] er toll- og anløpslister for flere år på 1700-tallet transkribert, og dataene er lagt i en databasestruktur som gjør det mulig å hente ut opplysninger om importvarer, priser og annet. Målet er, som det står i prosjektbeskrivelsen, at «publikum selv [skal] kunne utforske hvordan Norge var del av det verdensomspennende handelsnettverket  som vokste frem i forkant av, men også la grunnlaget for, det økonomiske systemet vi har i dag».  


Prosjektet har fått støtte fra [[Sparebankstiftelsen]], [[Bergersenstiftelsen]], [[Eckbos legat]], [[Oslo maritime stiftelse]] og [[Kontaktrådet for kyst- og fiskerimuseer]] samt en rekke museumsinstitusjoner. [[Riksarkivet]] har bidratt med innskanning av primærkildene.</onlyinclude>
Når tollisteprosjektet avsluttes våren 2017 består databasen av mer enn 600 summariske varelister og om lag 180 skipsanløpslister. Totalt utgjør dette 18 MB ukomprimert data bestående av tall og tekst. Prosjektet har gjort tilgjengelig, i transkribert form, de summariske varelistene for årene 1686, 1731, 1733, 1756, 1762, 1774, 1786 og 1794, i tilegg til noe mer i noen regioner. En full oversikt finnes [https://databaser.lokalhistoriewiki.no/customs/CustomsListCoverage.jsp her]. For skipsanløpslister er årene 1786 og 1794 gjort tilgjenglig. Utvalget er gjort med utgangspunkt i bevaring og tidsmessig spredning. Det har vært et viktig poeng å velge år der flest mulig av varelistene for de norske tollstedene har blitt bevart. Samtidig har det vært ønskelig med en tidsmessig spredning for å tilrettelegge for analyser av endring over tid. Antallet år transkribert har forøvrig vært begrenset av tilgjengelig finansiering. I tillegg er SSBs handelsstatistikk for 1835 OCR-lest og lagt inn i databasen. </onlyinclude>
 
Prosjektet har fått støtte fra [https://www.sparebankstiftelsen.no/ Sparebankstiftelsen] , [http://bergesenstiftelsen.no/ Bergersenstiftelsen] , [https://www.eckbos-legat.no/ Eckbos legat] , [http://oslomaritim.no/ Oslo maritime stiftelse<nowiki>]</nowiki>] Kontaktrådet for kyst- og fiskerimuseer, [http://trondheimhavn.no/tordenskjold.aspx Stiftelsen Skoleskipet Tordenskjold] , [http://www.kulturradet.no/ Kulturrådet] og [http://www.kystmuseene.no/ Museene for Kystkultur og gjenreisning i Finnmark IKS]  http://www.kystmuseene.no/  . Riksarkivet har bidratt med innskanning av primærkildene.


[[Forskerforbundet]] tildelte prosjektet Hjernekraftprisen 2015.  
[[Forskerforbundet]] tildelte prosjektet Hjernekraftprisen 2015.  
Linje 10: Linje 12:
==Kilder==
==Kilder==


* [http://toll.lokalhistorie.no/prosjektet Historiske toll- og skipsanløpslister: Sammendrag av prosjektbeskrivelse]
* [http://tidvis.no/tollistene/ Historiske toll- og skipsanløpslister: Sammendrag av prosjektbeskrivelse]
* [http://www.lokalhistorie.no/nyheter/hjernekraftpris-til-toll-og-skipsanlopslister Hjernekraftpris til toll- og skipsanløpslister] på lokalhistorie.no
* [http://www.lokalhistorie.no/nyheter/hjernekraftpris-til-toll-og-skipsanlopslister Hjernekraftpris til toll- og skipsanløpslister] på lokalhistorie.no
==Eksterne lenker==
* [http://toll.lokalhistorie.no/ Historiske toll- og skipsanløpslister ]


[[Kategori:Toll]]
[[Kategori:Toll]]
[[Kategori:Kjeldebruk]]
[[Kategori:Kjeldebruk]]
[[Kategori:Historiske toll- og skipsanløpslister|  ]]
[[Kategori:Historiske toll- og skipsanløpslister|  ]]

Sideversjonen fra 5. feb. 2019 kl. 12:25

 

Mal:Toll tollmaterialet Prosjektet Historiske toll- og skipsanløpslister er utviklet av Prosjektgruppen Historisk infrastruktur og ledet av Ragnhild Hutchison. Det er utført i samarbeid med Norsk folkemuseum, Norsk maritimt museum og Norsk lokalhistorisk institutt. Fra flere norske havner deriblant Bergen, Christiania, Kristiansand, Risør, Trondheim og Tønsberg er toll- og anløpslister for flere år på 1700-tallet transkribert, og dataene er lagt i en databasestruktur som gjør det mulig å hente ut opplysninger om importvarer, priser og annet. Målet er, som det står i prosjektbeskrivelsen, at «publikum selv [skal] kunne utforske hvordan Norge var del av det verdensomspennende handelsnettverket som vokste frem i forkant av, men også la grunnlaget for, det økonomiske systemet vi har i dag».

Når tollisteprosjektet avsluttes våren 2017 består databasen av mer enn 600 summariske varelister og om lag 180 skipsanløpslister. Totalt utgjør dette 18 MB ukomprimert data bestående av tall og tekst. Prosjektet har gjort tilgjengelig, i transkribert form, de summariske varelistene for årene 1686, 1731, 1733, 1756, 1762, 1774, 1786 og 1794, i tilegg til noe mer i noen regioner. En full oversikt finnes her. For skipsanløpslister er årene 1786 og 1794 gjort tilgjenglig. Utvalget er gjort med utgangspunkt i bevaring og tidsmessig spredning. Det har vært et viktig poeng å velge år der flest mulig av varelistene for de norske tollstedene har blitt bevart. Samtidig har det vært ønskelig med en tidsmessig spredning for å tilrettelegge for analyser av endring over tid. Antallet år transkribert har forøvrig vært begrenset av tilgjengelig finansiering. I tillegg er SSBs handelsstatistikk for 1835 OCR-lest og lagt inn i databasen.

Prosjektet har fått støtte fra Sparebankstiftelsen , Bergersenstiftelsen , Eckbos legat , Oslo maritime stiftelse] , Kontaktrådet for kyst- og fiskerimuseer, Stiftelsen Skoleskipet Tordenskjold , Kulturrådet og Museene for Kystkultur og gjenreisning i Finnmark IKS http://www.kystmuseene.no/ . Riksarkivet har bidratt med innskanning av primærkildene.

Forskerforbundet tildelte prosjektet Hjernekraftprisen 2015.

Kilder