Hjelmkollen fort

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 20. nov. 2008 kl. 20:52 av Dagstr (Samtale | bidrag) (Ny side: '''Hjelmkollen fort''' ligger i Halden kommune like ved den gamle Svinesundsbroen. Fortet ble anlagt i 1902 - 1903 som en del av den fremskutte befestningslinjen langs grens...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Hjelmkollen fort ligger i Halden kommune like ved den gamle Svinesundsbroen. Fortet ble anlagt i 1902 - 1903 som en del av den fremskutte befestningslinjen langs grensen mot Sverige. Det var ingen bro over fjorden den gang, men et svært viktig overgangssted med fergeforbindelse. Fortet hadde to 12 cm kanoner, skyttergravstillinger, kaponierer, to bunkeranlegg og diverse bygninger med tilhørende batterivei.

I fjellanlegget gikk en gjennomgående gang forbi ammunisjonslagere og forlegning, innerst i gangen var det en trapp opp til kanonene.

Hjelmkollen var den ene av to fløyanlegg og hørte under Fredriksten Festning. Til sammen dannet de en forsvarslinje langs Iddefjordens innløp.

Ved unionsoppløsningen i 1905 ble det ved Karlstadforliket bestemt at anlegget skulle demoleres, men kanonene ble fjernet og brukt andre steder. Hjelkollen fort har stor militærhistorisk betydning som en del av et omfattende og viktig forsvarssystem mot Sverige. Anlegget er fortsatt i Forsvarets eie.

Adkomst

fra gamle E6 langs batteriveien forbi Blåsopp gård, eller skiltet sti fra platået ved den gamle Svinesundbroen.

Kilder

  • Nasjonale Festningsverk [1]
  • Landsverneplan for Forsvaret [2]