Forskjell mellom versjoner av «Hjelp:Bilder»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(omkat.)
 
(13 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
=== Nye bilder ===
+
{{thumb|Beskrivelse eksempel.JPG|Fyll ut alle feltene i beskrivelsen. Ta med opplysninger om kilde, dato eller årstall og fotograf dersom det er kjent.}}
Artikler blir ofte bedre med bilder. Med et digitalkamera kan du ta nye bilder som kan illustrere artikkelen
+
{{thumb|Kategorisering av bilde.jpeg|For at andre brukere skal kunne finne dem igjen, skal alle artikler og bilder ha kategorier. Kategoriene skal dekke artikkelens eller bildets ''hovedinnhold''.}}
du har skrevet.
+
=== Nye og gamle bilder ===
 +
I denne wikien er vi både interessert i nye bilder, som du selv har tatt, og gamle som du har [[Hjelp:Bilderessursar|hentet fra nettet]], skannet eller avfotografert. Hvis personene på bildet fremdeles er i live, må du spørre dem om lov til å publisere bildet (se [[lokalhistoriewiki.no:Personvern|personvern]]). Hvis du skanner et bilde fra en bok eller en annen publikasjon, må du huske på at det kan være [[lokalhistoriewiki.no:Opphavsrett|opphavsrett]] knyttet til bruken. Ikke nøl med å ta [[Norsk_lokalhistorisk_institutt#Kontaktdata|kontakt]] med oss om du trenger råd om noe av dette!
  
=== Gamle bilder ===
+
=== Last opp bilder ===
Gamle bilder, enten de henger veggen eller ligger i et album, kan du avfotografere med digitalkamera. Hvis personene du skriver om fremdeles er i live, må du huske å spørre dem om lov til å publisere bildet. (Se [[lokalhistoriewiki.no:Personvern|personvern]]).  
+
Når du har lagret bildet pc'en din (i så høy oppløsning som mulig) kan du klikke på [[Spesial:Last_opp|Last opp bilde]] i venstremenyen. Du vil da komme til en side som guider deg gjennom opplastingen av ulike typer bilder.
 +
 
 +
=== Lisensiering ===
 +
Alle bilder i lokalhistoriewiki.no, må ha en [[Hjelp:Bildelisenser|bildelisens]], som informerer om hvilke rettigheter og vilkår som er knyttet til bruk og [[Hjelp:Gjenbruk av materiale fra lokalhistoriewiki.no|gjenbruk]] av bildet. Det lønner seg å velge lisens samtidig som du laster opp bildet. Ta [[Norsk_lokalhistorisk_institutt#Kontaktdata|kontakt]] med oss om du skulle glemme det. Da kan lisensen legges inn manuelt.   
 +
 
 +
===Beskriv bildet og sett på kategori===
 +
 
 +
Når du har unnagjort opplastingen og lagret bildet, må du legge inn opplysninger om det i malen som følger med. Trykk på rediger og skriv litt om hva bildet forestiller, for eksempel hvem som er med på bildet, i tillegg til informasjon om sted og tid. Bildet skal også kategoriseres med kategorien for sted (aktuelle kommuner), hvilket år bildet er tatt og hvem som er fotograf.  
 +
 
 +
==Å legge inn informasjon i ettertid==
  
=== Skanne bilder ===
+
{{thumb|Hjelp VE redigering av bildeinformasjon.JPG|For å redigere bildeinformasjon i ettertid, klikker du først på malen, og så på rediger-knappen som er merka med gult.}}
Du kan også skanne gamle bilder, for eksempel fra et album du har liggende hjemme. Det gir ofte et bedre resultat, men ta gjerne [[Norsk_lokalhistorisk_institutt#Kontaktdata|kontakt]] med oss på forhånd, kan vi gi deg råd om hvordan du bør gjøre dette.
+
Ofte finner man ut mer om bildet senere, eller man kan ha glemt noe i første omgang. Bildesider kan redigeres på samme måte som artikler.
  
Hvis du skanner et bilde fra en bok eller en annen publikasjon, må du huske at det kan være [[lokalhistoriewiki.no:Opphavsrett|åndsverksrettigheter]] knyttet til bruken av bildet. Hvis du er i tvil, så ta [[Norsk_lokalhistorisk_institutt#Kontaktdata|kontakt]] med oss.  
+
Velger du kilderedigering får du opp skjemaet samme måte som ved opplasting, og kan legge inn informasjonen direkte.  
  
=== Last opp bilder ===
+
Velger du [[visuell redigering]] må du bruke en spesiell funksjon for å redigere malen. Klikk malen (den blå "boksen"), og klikk så på rediger-knappen i det lille vinduet som kommer opp. Deretter kan du redigere hvert enkelt felt. Se bilde til høyre som viser hvordan knappen ser ut. Se også [[Hjelp:Maler]] for mer informasjon.
Når du har lagret bildet din egen PC (i så høy oppløsning som mulig) kan du klikke deg inn på [[Spesial:Last_opp|Last opp bilde]] i menyen i venstre marg. Her får du veiledning i hvordan du laster opp bilder i wikien og hvilke opplysninger du må ha med om bildet.
 
  
=== Lisensiering ===
+
== Se også ==
Alle bilder som lastes opp i lokalhistoriewiki.no, må ha en bildelisens. Bildelisensen informerer om hvilke rettigheter og vilkår som er knyttet til bruk og gjenbruk av bildet. Det lønner seg å velge lisens samtidig som man [[Spesial:Last opp|laster opp]] bildet. Hvilken lisens du skal velge, er i stor grad avhengig av hvem som har tatt bildet eller eier det. Gjennom veiledningen for opplasting av bilder vil du få råd om lisensvalg.
+
* [[Hjelp:Bilderessursar|Hvordan finne frie bilder på nett?]]
 +
* [[Spesial:Last opp|Hvordan laste opp bilder i wikien?]]
 +
* [[Hjelp:Bildetekster og bildebeskrivelser#Bildebeskrivelser|Hvordan beskrive bilder?]]
 +
* [[Hjelp:Bildelisenser|Hvilken lisens skal jeg velge?]]
 +
* [[Hjelp:Kategorisering (trinn 1)|Hvordan kategorisere bilder?]]
 +
* [[Hjelp:Bilder i artikler|Hvordan sette inn bilder i artikler?]]
 +
* [[Hjelp:Galleri|Hvordan sette inn bildegallerier i artikler?]]
 +
* [[Hjelp:Bildetekster og bildebeskrivelser|Hvordan skrive bildetekster]]?
 +
* [[Hjelp:Bilderedigering|Hvordan redigere bilder?]]
 +
* [[Bilder som kilde|Hvordan bruke bilder som kilder?]]
  
 
[[Kategori:Hjelp]]
 
[[Kategori:Hjelp]]
 +
[[Kategori:Hjelp for bilder]]

Nåværende revisjon fra 12. mar. 2021 kl. 08:05

Fyll ut alle feltene i beskrivelsen. Ta med opplysninger om kilde, dato eller årstall og fotograf dersom det er kjent.
For at andre brukere skal kunne finne dem igjen, skal alle artikler og bilder ha kategorier. Kategoriene skal dekke artikkelens eller bildets hovedinnhold.

Nye og gamle bilder

I denne wikien er vi både interessert i nye bilder, som du selv har tatt, og gamle som du har hentet fra nettet, skannet eller avfotografert. Hvis personene på bildet fremdeles er i live, må du spørre dem om lov til å publisere bildet (se personvern). Hvis du skanner et bilde fra en bok eller en annen publikasjon, må du huske på at det kan være opphavsrett knyttet til bruken. Ikke nøl med å ta kontakt med oss om du trenger råd om noe av dette!

Last opp bilder

Når du har lagret bildet på pc'en din (i så høy oppløsning som mulig) kan du klikke på Last opp bilde i venstremenyen. Du vil da komme til en side som guider deg gjennom opplastingen av ulike typer bilder.

Lisensiering

Alle bilder i lokalhistoriewiki.no, må ha en bildelisens, som informerer om hvilke rettigheter og vilkår som er knyttet til bruk og gjenbruk av bildet. Det lønner seg å velge lisens samtidig som du laster opp bildet. Ta kontakt med oss om du skulle glemme det. Da kan lisensen legges inn manuelt.

Beskriv bildet og sett på kategori

Når du har unnagjort opplastingen og lagret bildet, må du legge inn opplysninger om det i malen som følger med. Trykk på rediger og skriv litt om hva bildet forestiller, for eksempel hvem som er med på bildet, i tillegg til informasjon om sted og tid. Bildet skal også kategoriseres med kategorien for sted (aktuelle kommuner), hvilket år bildet er tatt og hvem som er fotograf.

Å legge inn informasjon i ettertid

For å redigere bildeinformasjon i ettertid, klikker du først på malen, og så på rediger-knappen som er merka med gult.

Ofte finner man ut mer om bildet senere, eller man kan ha glemt noe i første omgang. Bildesider kan redigeres på samme måte som artikler.

Velger du kilderedigering får du opp skjemaet på samme måte som ved opplasting, og kan legge inn informasjonen direkte.

Velger du visuell redigering må du bruke en spesiell funksjon for å redigere malen. Klikk på malen (den blå "boksen"), og klikk så på rediger-knappen i det lille vinduet som kommer opp. Deretter kan du redigere hvert enkelt felt. Se bilde til høyre som viser hvordan knappen ser ut. Se også Hjelp:Maler for mer informasjon.

Se også