Hjelp:Forside: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Tilbakestilte endring av Marianne Wiig (samtale · blokker) til siste versjon av Siri J)
(kat.)
(3 mellomliggende revisjoner av samme bruker vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
'''Forsider''' er innfallsporter til forskjellige områder på {{SITENAME}}. Det kan for eksempel være et geografisk område som [[Forside:Akershus|et fylke]] eller [[Portal:Moss|en kommune]], eller et tema som [[Forside:Landbruk|landbruk]] eller [[Forside:Kirker|kirker]]. Alle artikler som hører sammen i en gruppe kan presenteres i en forside.
'''Forsider''' er innfallsporter til forskjellige temaer på {{SITENAME}}. Det kan for eksempel være et geografisk område som [[Forside:Hedmark|et fylke]] eller [[Forside:Moss|en kommune]], eller et tema som [[Forside:Landbruk|landbruk]] eller [[Forside:Arbeiderbevegelsen|arbeiderbevegelsen]]. Vi kan også sette opp forsider for [[:Kategori:Delprosjekter|delprosjekter]] i wikien. Alle artikler som hører sammen i en gruppe kan presenteres i en forside.


==Hvorfor «forside»==
En forside gir blant annet smakebiter på artikler om det aktuelle temaet, og disse sirkulerer automatisk slik at forsidene stadig oppdateres og fornyes. For å bli plukket ut til en forside må artiklene fylle visse [[Hjelp:Forsideartikler (retningslinjer)|kriterier]].


Det er mange betegnelser på slike sider. En del wikier bruker begrepet «portal», men dette brukes også om nettsteder som primært er innfallsporter til andre nettsteder. Sidene gjør det mulig for brukere å presentere et område innenfor wikien, og «bak» denne siden ligger det en rekke andre artikler. Vi valgte derfor å kalle dem forsider – som i et tidsskrift eller en avis pirrer de leseren til å ville finne ut mer, og alt man trenger å gjøre er å bla videre.
Forsidene følger et standardoppsett med muligheter for enkelte tilpasninger. For at vi skal sette opp en forside, må det finnes minst fire artikler som fyller utvalgskriterene, men for at forsiden ikke skal bli statisk, bør det være flere. Om du ønsker å få satt opp en forside, kan du ta kontakt med en [[:Kategori:Administrator|administrator]] eller [[Norsk lokalhistorisk institutt]].  


==Standardforsider==
==Se også==
*[[Liste over forsider]]
*[[Hjelp:Forsideartikler (retningslinjer)|Kriterier for utplukk til forsider]]


Forsidene settes opp med et standardisert oppsett. I dette ligger det en del muligheter for tilpasning, både i form av fargevalg, hvilke elementer man bruker og hvordan disse plasseres i forhold til hverandre.
[[Kategori:Hjelp]]
 
[[Kategori:Forsider]]
Hvilke artikler det vises utdrag av på forsiden endres automatisk, slik at portalene kontinuerlig oppdateres og fornyes. For at en artikkel skal vises må den tilhøre en [[Hjelp:Kategorier|kategori]] som er definert i forsideoppsettet, den må ha en kvalitetsmerking, og det må være definert hvilke deler av artikkelen som skal vises. Bilder må også settes opp på en spesiell måte. Les mer på [[Hjelp:Kvalitetsmerking]].
 
==Spesielle forsider==
 
Hvis en gruppe brukere jobber sammen om en portal er det mulig å gjøre større tilpasninger. Slik tilpasning vil i mange tilfeller kreve noe mer vedlikehold, og det er derfor nødvendig at brukere jobber aktivt med temaet over tid. Skulle en slik portal «forfalle» vil andre brukere kunne gå inn og redde den, men det kan da være nødvendig å gjøre dette ved å legge den om til standardoppsettet.
 
[[Kategori:lokalhistoriewiki.no|Forside]]

Sideversjonen fra 8. aug. 2013 kl. 11:02

Forsider er innfallsporter til forskjellige temaer på lokalhistoriewiki.no. Det kan for eksempel være et geografisk område som et fylke eller en kommune, eller et tema som landbruk eller arbeiderbevegelsen. Vi kan også sette opp forsider for delprosjekter i wikien. Alle artikler som hører sammen i en gruppe kan presenteres i en forside.

En forside gir blant annet smakebiter på artikler om det aktuelle temaet, og disse sirkulerer automatisk slik at forsidene stadig oppdateres og fornyes. For å bli plukket ut til en forside må artiklene fylle visse kriterier.

Forsidene følger et standardoppsett med muligheter for enkelte tilpasninger. For at vi skal sette opp en forside, må det finnes minst fire artikler som fyller utvalgskriterene, men for at forsiden ikke skal bli statisk, bør det være flere. Om du ønsker å få satt opp en forside, kan du ta kontakt med en administrator eller Norsk lokalhistorisk institutt.

Se også