Hjelp:Hvordan skrive kommuneartikler?: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
:Se også: [[Hjelp:Hvordan skrive stedsartikler?]]
'''[[Hjelp:Hvordan skrive kommuneartikler?]]''' Gjeldende kommuneinndeling er et grunnleggende topografisk ordningskriterium for artikkelmassen i wikien. Derfor har alle eksisterende kommuner fått sin egen [[forside]] som inngang til stoff som er relatert til vedkommende kommune. Det er et mål at alle kommuner også skal få sin egen artikkel under tittelen ''X kommune''.  
'''[[Hjelp:Hvordan skrive kommuneartikler?]]''' Gjeldende kommuneinndeling er et grunnleggende topografisk ordningskriterium for artikkelmassen i wikien. Derfor har alle eksisterende kommuner fått sin egen [[forside]] som inngang til stoff som er relatert til vedkommende kommune. Det er et mål at alle kommuner også skal få sin egen artikkel under tittelen ''X kommune''.  



Sideversjonen fra 11. jan. 2013 kl. 08:13

Se også: Hjelp:Hvordan skrive stedsartikler?

Hjelp:Hvordan skrive kommuneartikler? Gjeldende kommuneinndeling er et grunnleggende topografisk ordningskriterium for artikkelmassen i wikien. Derfor har alle eksisterende kommuner fått sin egen forside som inngang til stoff som er relatert til vedkommende kommune. Det er et mål at alle kommuner også skal få sin egen artikkel under tittelen X kommune.

Men alle kommunenavn er samtidig stedsnavn som betegner andre fenomener enn kommunen i streng forstand. Det kan være et sogn, et dalføre, ei øy, ei grend, en gard osv. Derfor trengs det retningslinjer for hvordan man forholder seg til artikler om steder som er eller har vært kommuner, jfr. her Hjelp:Hvordan skrive stedsartikler?

Artikkeltittel

Artikler som handler om en eksisterende eller tidligere kommune skal ha tittelen X kommune. Tittelen innebærer at artikkelen skal handle om kommunens historie som administrativ og politisk enhet (etter 1837). Det skal ikke være en generell stedsartikkel.

Kommunenavn som brukes flere steder trenger formen X kommune (fylke), eks. Våler kommune (Østfold).

Hva skriver vi om?

En slik kommuneartikkel bør som et minstemål inneholde opplysninger om følgende:

  • Historikk: Når ble kommunen opprettet, evt. nedlagt eller endret i utstrekning?
  • Kort karakteristikk av kommunen for eksempel etter dominerende næringsveier eller geografiske trekk: «industrikommune», «jord- og skogbrukskommune», «fjord- og kystkommune», «omfatter byen og industristedet X og bygdelagene Y og Z» eller liknende.
  • Hva er bakgrunnen for kommunenavnet?
  • Beliggenhet (fylke, evt. vanlig brukte distriktsnavn, tilgrensende kommuner/fylker.)
  • Kommunesenter? (Evt. bare i faktarammen, se nedenfor.)
  • Folketall pr. dato (evt. bare i faktarammen), gjerne med en historisk oversikt over befolkningsutvikling i kommunens eksistensperiode.
  • Kommunevåpen og kort forklaring av symbolikken i dette.

I kortform bør disse opplysningane konsentreres i en ingress som kan egne seg som innledning til kommunens forside. Det er selvfølgelig ønskelig med utdyping av disse og andre temaer som gjelder kommunen i hoveddelen av artikkelen.

NB! Det er ingenting i vegen for å la en generell stedsartikkel (altså uten «kommune» i tittelen) inkludere også kommunehistorien og kommunedata i snevrere forstand.

Nåværende og tidligere kommuner - kategorisering

Skriv gjerne artiklar både om nåværende og tidligere kommuner, begge deler med tittel X kommune.

Eksisterende kommuner skal kategoriseres under Kategori:Kommuner i (fylke). Tidligere kommuner skal kategoriseres både under nåværende kommune (evt. under flere kommuner, dersom den gamle er delt på flere nye) og som Kategori:Tidligere kommune i (fylke).

Faktaramme (infoboks)

[lager du ut fra: Mal:Infoboks kommune – mer utførlig instruks trengs! Og både inforboks, plassering av bilder og kommunevåpen med tanke på forsideinnledningen må drøftes og mekkes på!]

Kart og bilder

Prøv å få med minst ett karakteristisk bilde fra kommunen. Et kart som viser kommunens plassering i fylket/landet er ønskelig. [foreløpig fra Wikimedia Commons?]