Hjelp:Kategorisering (trinn 1): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(korrig.)
(omkat.)
Linje 33: Linje 33:
Vi må tenke litt annerledes rundt kategorisering av bilder enn av artikler. Artikkelkategorier kan være mer generelle enn bildekategorier, fordi vi også har muligheten til å søke i fritekst på ord i artikkelteksten. Men husk at du også for bilder kan legge inn beskrivelser, se f.eks. denne miniartikkelen om [[:Fil:Tonsen_transformatorstasjon_Oslo_2.jpg|Tonsen transformatorstasjon]].   
Vi må tenke litt annerledes rundt kategorisering av bilder enn av artikler. Artikkelkategorier kan være mer generelle enn bildekategorier, fordi vi også har muligheten til å søke i fritekst på ord i artikkelteksten. Men husk at du også for bilder kan legge inn beskrivelser, se f.eks. denne miniartikkelen om [[:Fil:Tonsen_transformatorstasjon_Oslo_2.jpg|Tonsen transformatorstasjon]].   


[[Kategori:Grunnleggende wikihjelp]]
[[Kategori:Hjelp]]

Sideversjonen fra 26. apr. 2013 kl. 12:15

På lokalhistoriewiki.no bruker vi kategorier for å vise hva artikler handler om eller bilder viser (slik bibliotekene bruker emneord). Kategoriene samler en viss mengde artikler og/eller bilder som har noe til felles. Alle brukere kan legge inn kategorier på alle wikiens artikler og bilder. Dette gir gode muligheter for å få fram flere sider ved innholdet enn dem den opprinnelige brukeren trengte eller tenkte på.

Søke på kategorier

Du kan finne fram til kategoriene gjennom:

Velge kategorier

Det er lurt å sjekke hvilke kategorier som har vært brukt i wikien tidligere, før du kategoriserer artikkelen eller bildet ditt. Enkle spørsmål om hvem, hva, hvor og når vil ofte være gode utgangspunkter for å finne kategorier. Sted er spesielt viktig å få med, siden dette er en lokalhistorisk wiki. Velg den mest presise kategorien du finner for ditt innhold.

For at andre brukere skal kunne finne dem igjen, skal alle artikler og bilder ha kategorier. Husk at det er settet med kategorier du legger inn for en artikkel eller et bilde som til sammen skal gi et inntrykk av hva artikkelen eller bildet inneholder. Hver enkelt kategori trenger altså ikke å uttrykke hele innholdet.

Hvordan legge inn kategorier?

Kategorilenkene ligger helt nederst i artiklene, og ser slik ut:

[[Kategori:Navn]]

Dette kan du enten skrive inn direkte eller du kan bruke koden for kategori som ligger under skrivevinduet: [[Kategori:]]. Bytt ut Navn med navnet på kategorien du har valgt.

Opprette nye kategorier?

Tenk deg godt om før du oppretter en ny kategori. Gjør det til en vane å sjekke hvordan stoff som ligner ditt har vært kategorisert tidligere. Kan det være at kategorien du hadde i tankene allerede finnes, men at det er brukt et synonym? Har artikler med lignende temaer vært kategorisert mer presist eller mer generelt tidligere? Er du sikker på at akkurat denne kategorien er blitt underinndelt på kommune i andre tilfeller? Husk også at teksten både i artikler og bildebeskrivelser vil utfylle kategoriene, slik at disse i seg selv ikke behøver å ha et høyt presisjonsnivå.

Underinndele kategorier?

Ved oppsplitting av kategorier, tar vi utgangspunkt i den artikkel- og bildemassen som til enhver tid finnes på wikien. Det skal som hovedregel ikke opprettes nye kategorier for noe vi regner med at det kan komme inn stoff om en gang i framtida. Husk også at kategorier skal samle, ikke splitte innhold. Om det til sammen fins 3 bilder av blomster i wikien, vil det være en fordel å holde dem samlet, framfor å splitte dem i 3 ulike familier.

Beskriv bildene dine!

Vi må tenke litt annerledes rundt kategorisering av bilder enn av artikler. Artikkelkategorier kan være mer generelle enn bildekategorier, fordi vi også har muligheten til å søke i fritekst på ord i artikkelteksten. Men husk at du også for bilder kan legge inn beskrivelser, se f.eks. denne miniartikkelen om Tonsen transformatorstasjon.