Hjelp:Låsing av sider (retningslinjer): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(lenkefiks)
 
(10 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{retningslinjer}}
{{retningslinjer}}
'''Låsing av sider''' eller '''beskyttelse av sider''' er en måte å beskytte innhold på {{SITENAME}} mot uønskede endringer. På noen typer artikler er det rutine å låse, mens det andre steder gjøres for å beskytte innholdet i en spesiell situasjon.  
[[Hjelp:Låsing av sider (retningslinjer)|Låsing av artikler]] er en mulighet [[lokalhistoriewiki.no:Administrasjon#Administrator|administratorene]] har for å hindre uønskede endringer i Lokalhistoriewiki.


==Hva er beskyttelse?==
Grunnprinsippet er at alle registrerte brukere skal kunne redigere alle artikler i [[Hjelp:Wikiens_deler|Allmenningen]]. Låsing brukes her med forsiktighet.


Beskyttelse er en funksjon i MediaWiki som låser en artikkel slik at bare visse brukere kan redigere eller flytte den. Det er to nivåer av beskyttelse:
I noen andre deler av wikien er sidene låst som standard. Det gjelder: 
*[[Leksikon:Hovedside|Norsk historisk leksikon]], som er lagt ut etter avtale med forlaget, og derfor ikke kan endres. Om du har kommentarer til artiklene, kan du bruke artiklenes [[Hjelp:Samtalesider|samtalesider]].
*[[Forside:Kjeldearkiv|Kjeldearkivet]], der en del av artiklene er å regne som [[Hjelp:Kildekritikk#Prim.C3.A6re.2C_sekund.C3.A6re_og_terti.C3.A6re_kilder|primærkilder]], og derfor ikke må redigeres. Kommentarer kan legges inn på artiklenes [[Hjelp:Samtalesider|samtalesider]]. Ta kontakt med en av wikiens [[lokalhistoriewiki.no:Administrasjon#Administratorer|administratorer]] om du har skrevet en artikkel i Kjeldearkivet og vil gjøre endringer.
* Artikler i seksjonen for programvaren bak nettstedet (MediaWiki).


* «Blokker nybegynnere»: De som har nyopprettede brukerkontoer, dvs. registrerte seg for mindre enn fire dager siden, kan ikke redigere. Brukes for å beskytte en artikkel mot brukere som registrerer seg kun for å ødelegge.
Det kan bli nødvendig å låse følgende typer sider:  
* «Kun skribenter»: Bare de som har status som skribenter, dvs. de som har en viss fartstid og har vist at de behersker teknikken, kan redigere. Brukes f.eks. der en artikkel om omstridt og det har blitt redigeringskrig. De som har vært med en stund kjenner gjerne til at redigeringskrig ikke er produktivt, og kan derfor redigere.
* «Kun administratorer»: Brukes rutinemessig i enkelte seksjoner, og på enkelte typer artikler, og betinget på artikler hvor det er redigeringskrig og begrensning til skribenter ikke har vært nok for å stoppe problemet.


I utgangspunktet gjelder samme nivå redigerings- og flyttingsrettigheter. Dersom beskyttelsen innføres i forbindelse med en konflikt omkring flytting av artikkelen er det mulig å sette forskjellige nivåer på disse, slik at artikkelen fritt kan redigeres men ikke flyttes.
* Sider eller maler som fungerer som systembeskjeder, og som ofte brukes mange andre sider.
* Samtalesider hvor temperaturen har blitt høy.
* Sider som er blitt utsatt for problematiske redigeringer.


Beskyttelsen kan være permanent, langvarig eller kortvarig. Det angis ikke noen tidsramme når en artikkel beskyttes, status må endres manuelt.
[[Norsk lokalhistorisk institutt]] kan også beskytte sider på {{SITENAME}} av tekniske og juridiske årsaker.  


Grunnprinsippet er at alle registrerte brukere skal kunne redigere alle artikler i [[Hjelp:Navnerom|hovednavnerommet]]. Låsing må derfor brukes med forsiktighet.
Ta kontakt med en av wikiens [[lokalhistoriewiki.no:Administrasjon#Administratorer|administratorer]] om du mener det er behov for låsing av en side!
 
==Seksjoner på {{SITENAME}} der artikkelsidene er låst som standard ==
{{SITENAME}} har tre seksjoner (navnerom) der artiklene generelt er stengt for redigering av andre enn administratorer. En er rent for teknikken bak nettstedet (MediaWiki), mens de to andre er
*[[Leksikon:Hovedside|Norsk historisk leksikon]] som er lagt ut etter avtale med forlaget, og derfor ikke kan endres. Dersom du har bemerkninger til artikler her, kan de etterlates på artiklenes samtalesider.
*[[Forside:Kjeldearkiv|kjeldearkivet]]. En del av artiklene her er å regne som [[Metode:Kildekritikk#Prim.C3.A6re.2C_sekund.C3.A6re_og_terti.C3.A6re_kilder|primærkilder]], og må derfor ikke redigeres. Du kan etterlate kommentarer på diskusjonssidene. Dersom du er en forfatter og du vil legge inn mer (tekst eller bilder), eller foreta andre endringer, kan du henvende deg til en [[{{SITENAME}}:Administrator|administrator]] og be om hjelp til å få gjort dette.
 
==Hva brukes beskyttelse ellers til?==
Permanent eller langvarig beskyttelse brukes videre til:
* Å beskytte sider som er spesielt utsatt mot vandalisme. Dette kan bli aktuelt for portalsider som ikke trenger manuelt tilsyn.
* Å beskytte visse sider som har en rettslig funksjon, pressemeldinger som ikke skal endres etter at de er sendt ut og lignende.
* Å beskytte sider eller maler som fungerer som systembeskjeder. Maler som er i bruk på mange sider kan beskyttes mot flytting og om nødvendig redigering.
* Å beskytte brukersider, brukersamtaler og undersider av slike som jevnlig er utsatt for vandalisme. Ettersom en blokkert bruker kan redigere sin egen diskusjonsside kan det være nødvendig å beskytte slike sider ettersom de i noen få tilfeller brukes til sjikane. Brukersider kan også låses mot flytting. <!-- brukersider trengs kun å flyttes ved bytte av brukernavn - og da flyttes disse automatisk når en byråkrat skifter brukernavnet. -->
 
Kortvarig beskyttelse brukes til:
 
* Å stoppe en redigeringskrig, enten ved å fremtvinge bruk av artikkelens samtaleside, eller ved å beskytte en samtaleside hvor temperaturen har blitt for høy slik at samtalen har utartet.
* Å beskytte en side som blir vandalisert eller utsatt for andre problematiske redigeringer gjentatte ganger, inntil angrepet stopper.
* Å hindre endringer på en side mens en mulig bug i MediaWiki granskes.
* Å hindre endringer på en side under arkivering (av deler) av innholdet.
* Å hindre endringer på en demonstrasjonsside som skal illustrere noe for brukere på {{SITENAME}} eller brukes eksternt. I slike tilfeller bør dette gjøres ved å opprette en midlertidig side i prosjektnavnerommet eller som underside til en brukerside som siden kan avbeskyttes eller slettes.
 
Kortvarig beskyttelse kan også tenkes brukt i enkelte andre situasjoner. Det kan da evt. vurderes drøftet med andre brukere for å få flere innspill.
 
==Når man beskytter==
 
Administratoren som beskytter en artikkel må:
* Vurdere om en eller flere av situasjonene som er nevnt ovenfor er tilstede.
* Vurdere om det finnes andre hensiktsmessige måter å løse problemet på, og eventuelt prøve dette først.
<!-- * Vurdere om problemet løses ved å bare beskytte mot uregistrerte brukeres redigeringer, eller om det er nødvendig å begrense tilgangen til administratorer.
-->
* Man kan legge inn {{tl|beskyttet side}} eller {{tl|beskyttet side2}} øverst på artikkelsiden etter at den er beskyttet hvis det er hensiktsmessig.
* Vurdere om siden skal tilbakestilles til en tidligere versjon, se [[#Tilbakestilling av artikkel]].
* Oppfordre parter i en konflikt til å diskutere saken og komme frem til [[Project:Konsensus|konsensus]], dersom det er grunn til å tro at de ikke er klar over denne muligheten. I tilfeller der det kan antas at andre brukere kan bistå med fagkunnskap eller konfliktdempende innlegg kan det også være fornuftig å varsle disse.
* Sette artikkelen på sin overvåkingsliste for å kunne følge opp beskyttelsen.
 
===Forsiktighet ved bruk av beskyttelse===
 
En administrator som selv er part i en redigeringskonflikt med en annen etablert bruker bør ikke selv beskytte en side, men heller søke hjelp fra en annen. Dette omfatter ikke tilfeller der konflikten skyldes åpenbar vandalisme, trolling eller annet ukonstruktivt, bare tilfeller der det er saklige meningsforskjeller mellom etablerte brukere. Dersom det er tvil kan det være fornuftig å be om innspill fra andre før en eventuell beskyttelse.
 
I noen tilfeller kan det forekomme at en administrator bør avholde seg fra å redigere en beskyttet artikkel eller omstridte deler av den, dersom administratoren har vært i konflikt med en annen etablert bruker og en tredjepart har beskyttet artikkelen for å stanse en redigeringskrig.
 
===Beskyttelse av bilder===
 
Bilder på {{SITENAME}} kan beskyttes på samme måte som artikkelsider.
 
==Beskyttelse av brukerside==
 
En bruker som får sin brukerside vandalisert, eller blir sjikanert på sin brukerdiskusjonsside, kan be en administrator om å beskytte siden(e), eller gjøre det selv dersom han eller hun er administrator. Dette bør bare gjøres der det er et faktisk behov for en slik beskyttelse.
 
Artiklers samtalesider bør ikke være beskyttet over lang tid.
 
Brukersider, inkludert samtalesider, kan være permanent beskyttet mot flytting.
 
==Beskyttelse utført av Norsk lokalhistorisk institutt==
 
[[Norsk lokalhistorisk institutt]] kan, av juridiske årsaker, beskytte en side på {{SITENAME}}. Slik beskyttelse vil bli merket spesielt, og siden skal ikke under noen omstendighet redigeres, flyttes eller avbeskyttes av andre enn de som er autorisert av NLI.
 
==Tilbakestilling av artikkel==
 
Dersom beskyttelsen innføres for å få slutt på en redigeringskrig kan man vurdere å tilbakestille til siste versjon før konflikten oppstod. Dette er ikke et uttrykk for støtte til den versjonen; det er i de fleste tilfeller umulig å velge en versjon som alle parter vil være fornøyd med. Man bør imidlertid helst ikke gjøre dette dersom man da fjerner verdifulle bidrag til artikkelen.
 
==Redigering av beskyttet artikkel==
 
Følgende hensyn må tas når man vurdere å redigere en beskyttet side:
 
* Dersom beskyttelsen skyldes en konflikt om innholdet er det fornuftig om de som er involvert i en tvist ikke redigerer omstridte deler. Andre som engasjerer seg i artikkelen og forsøker å finne frem til en løsning trenger ikke føle seg bundet av slike begrensninger.
* Dersom beskyttelsen skyldes vandalisme, trolling el. er det ingen begrensninger på vanlig redigering.
* Dersom beskyttelsen skyldes at det er en systemside eller en høyprofilert side er det viktig å sette seg inn i bakgrunnen for dette, slik at man ikke gjør redigeringer som får negative konsekvenser for andre brukere.
 
==Avbeskyttelse==
 
Kortvarig beskyttelse skal fjernes så snart det ikke lenger anses å være behov for den. Dette må avgjøres etter skjønn, men noen pekepinner er:
 
* Dersom en samtale om innholdet har blitt sluttført eller har kommet så godt i gang at det ser ut til å være enighet om fremgangsmåten kan siden avbeskyttes.
* Skyldes beskyttelsen vandalisme bør man etter noen dager forsøke å åpne den, såfremt det ikke foreligger spesielle grunner til at man vil vente noe lenger, som at artikkelen omhandler et dagsaktuelt tema og derfor er et yndet mål blant vandaler.
 
Den som avbeskytter bør følge med artikkelen en tid fremover, og det kan være hensiktsmessig å sørge for å ha artikkelen på overvåkingslisten.


[[Kategori:Retningslinjer]]
[[Kategori:Retningslinjer]]
[[Kategori:Hjelp]]

Nåværende revisjon fra 18. des. 2019 kl. 14:57

Retningslinjer på Lokalhistoriewiki

Juridiske spørsmål

Låsing av artikler er en mulighet administratorene har for å hindre uønskede endringer i Lokalhistoriewiki.

Grunnprinsippet er at alle registrerte brukere skal kunne redigere alle artikler i Allmenningen. Låsing brukes her med forsiktighet.

I noen andre deler av wikien er sidene låst som standard. Det gjelder:

  • Norsk historisk leksikon, som er lagt ut etter avtale med forlaget, og derfor ikke kan endres. Om du har kommentarer til artiklene, kan du bruke artiklenes samtalesider.
  • Kjeldearkivet, der en del av artiklene er å regne som primærkilder, og derfor ikke må redigeres. Kommentarer kan legges inn på artiklenes samtalesider. Ta kontakt med en av wikiens administratorer om du har skrevet en artikkel i Kjeldearkivet og vil gjøre endringer.
  • Artikler i seksjonen for programvaren bak nettstedet (MediaWiki).

Det kan bli nødvendig å låse følgende typer sider:

  • Sider eller maler som fungerer som systembeskjeder, og som ofte brukes på mange andre sider.
  • Samtalesider hvor temperaturen har blitt høy.
  • Sider som er blitt utsatt for problematiske redigeringer.

Norsk lokalhistorisk institutt kan også beskytte sider på lokalhistoriewiki.no av tekniske og juridiske årsaker.

Ta kontakt med en av wikiens administratorer om du mener det er behov for låsing av en side!