Hjelp:Samtalesider: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (litt omskriving)
(layout)
(12 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{brukermanual}}
Alle sider i wikien – både artikler, bilder, kategorier og brukersider – har samtalesider knyttet til seg. I wikien kan alle brukere skrive og redigere i så godt som alle typer sider. For at dette samarbeidet skal gli godt, er det greit at mest mulig av kommunikasjonen foregår samtalesidene. Gjennom dem kan vi kommentere, foreslå rettelser, stille spørsmål, gi ros og konstruktiv kritikk, komme med forslag til videre arbeid, invitere til samarbeid osv. Kanskje har du svar eller innspill til de [[lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/Diskusjoner|nyeste innleggene]] på samtalesidene? 
'''Diskusjonssider''' er sider som er knyttet til en artikkel-, bilde- eller brukerside. Sidene tilknyttet artikler og bilder brukes til å snakke om innholdet disse sidene, rettelser, spørsmål osv., mens brukerdiskusjonssidene brukes til å snakke med eller stille spørsmål til en bestemt bruker. Når du etterlater et innlegg så glem ikke at det er personer du snakker med her. Møt dem som du selv ville like å bli møtt, selv om du mener at du vet hva som er rett.  


==Bruk diskusjonssidene!==
== Diskusjonsforum ==
Diskusjonssidene er til for å brukes. En wiki er et samarbeidsprosjekt, og det vil alltid oppstå uenighet om innholdet. Bruk diskusjonssidene til:
I det generelle [[lokalhistoriewiki.no:Diskusjonsforum|diskusjonsforumet]] kan du lufte idéer og ta opp saker av interesse for deg selv og andre brukere på wikien, som ikke kan knyttes til enkeltartikler eller -bilder.  
* Å foreslå endringer du tror kan være kontroversielle.
* Å forklare større endringer.
* Å stille spørsmål der du føler teksten trenger en oppklaring.


Ved å gjøre dette minsker vi friksjon mellom og slitasje en wikis viktigste ressurs – brukerne.  
==Hvordan skrive innlegg på samtalesider?==
* Hvis du skal skrive et nytt innlegg, legger du inn [[Hjelp:Utforming av artikler#Overskrifter|overskrift]] og tekst på samme måte som i artikler.
*For å signere innlegget, klikker du på signaturikonet over skrivevinduet: [[Fil:OOUI JS signature icon LTR.png|rammeløs|30x30pk]]. Da kommer navnet ditt og klokkeslettet automatisk opp (i klartekst først når du forhåndsviser eller lagrer).
* Om du vil svare på et innlegg, legger du inn et kolon før du begynner å skrive. Da blir linjen rykket et hakk inn. Neste svarinnlegg markeres med to kolon (som gir dobbelt innrykk) osv.
*
* Om du skifter mening, kan du stryke over det du har skrevet ved å skrive <nowiki><s></nowiki> foran og <nowiki></s></nowiki> etter innlegget.
* I [[lokalhistoriewiki.no:Diskusjonsforum|Diskusjonsforumet]] kan du skrive innlegg i skjemaet som kommer opp når du klikker på "Legg inn nytt tema" (se lenke øverst siden).  


==Brukerdiskusjoner==
== Redigeringskommentarer ==
Hver bruker har sin egen diskusjonsside, hvor du kan ta opp ting som berører brukeren. Det kan f.eks. være tilbakemeldinger artikler &ndash; både ros og konstruktiv kritikk &ndash;, forslag til videre arbeid, samarbeidsinvitasjoner eller annet.  
Vi kommuniserer også gjennom arbeidet vi gjør i wikien. Når du gjør endringer på en side, får du opp en boks der du kan legge inn en redigeringsforklaring. Slike er svært nyttige både for andre brukere og for administratorer. Det er stor forskjell om du har omarbeidet en artikkel, lagt inn et nytt avsnitt eller rettet en skrivefeil. I [[Spesial:Siste endringer|Siste endringer]] kan du se hva andre brukere skriver om endringene de har gjort, for eksempel: oppdatert informasjon, kategori, lenke, bilde, korrektur.  


==Standarder==
Redigeringskommentaren skal gi en nøktern beskrivelse av hva du har gjort. Vær forsiktig med å evaluere tidligere brukeres arbeid.
* '''Signér innlegg'''. Du signerer ved å skrive <nowiki>~~~~</nowiki> eller ved å trykke på den tiende knappen fra venstre over redigeringsvinduet: [[bilde:button_sig.png]].
 
* '''Ikke bruk overskrift for å svare på andres innlegg''' - '''Bruk innrykk''' for å gjøre det tydelig hva du svarer på. Kolon (<nowiki>:</nowiki>) først på linjen gir innrykk; bruk ett mer enn det innlegget du svarer på slik at sammenhengen blir tydelig. ''Bruk ikke mellomrom for å lage innrykk!''
== Se også ==
* '''Legg nye innlegg nederst''', såfremt du ikke svarer på et spesielt innlegg lenger opp i tråden.
* [[lokalhistoriewiki.no:Hovedside/Om_forsiden#Samskaping_av_innhold|Samskaping]]
* '''Svar på siden''' der innlegget du besvarer ligger, gå ikke til den andre brukerens side. Følg med sider der du snakker og hold praten om et tema samlet på et sted. Dette kan du bruke overvåkningslisten til å holde kontroll på.
* [[Hjelp:Samtalesider og diskusjonsforum (retningslinjer)|Retningslinjer for samtalesider]]
* '''Bruk overskrifter''' for å markere temaskifte.
* '''Legg lenker''' til sider du viser til, slik at det er lett for andre å hoppe til dem.
* '''Hold deg til temaet''', ikke styr inn på sidespor. Lag da heller en ny overskrift og legg inn det du vil si under denne.
* '''Ikke rediger andres kommentarer'''. Det er vanlig på en wiki at man ikke engang retter skrivefeil i andres innlegg. Et unntak er lenker som går til feil sted. Dersom en skrivefeil gjør et innlegg tvetydig bør den som skrev det gjøres oppmerksom på dette.
* '''Strek over innlegg når du skifter mening''', ikke fjern dem. Overstrekning gjør du ved å sette <nowiki><s></nowiki> foran og <nowiki></s></nowiki> bak teksten som ikke lenger er aktuell.
* '''Vær saklig'''. Det er lov å være morsom, men ikke la diskusjoner gli ut i utvekslinger av vitser.
* '''Unngå personangrep'''. Gå alltid på sak, ikke person. Hvis andre er ufine mot deg, gjør dem oppmerksomme på det uten å ta igjen på samme måte. Dersom en diskusjon utarter til personangrep kan dette være grunn til utestengelse fra wikien (blokkering). Dersom problemer oppstår, be andre delta i diskusjonen.


[[Kategori:Hjelp|{{PAGENAME}}]]
[[Kategori:Hjelp|{{PAGENAME}}]]

Sideversjonen fra 20. des. 2019 kl. 16:08

Alle sider i wikien – både artikler, bilder, kategorier og brukersider – har samtalesider knyttet til seg. I wikien kan alle brukere skrive og redigere i så godt som alle typer sider. For at dette samarbeidet skal gli godt, er det greit at mest mulig av kommunikasjonen foregår på samtalesidene. Gjennom dem kan vi kommentere, foreslå rettelser, stille spørsmål, gi ros og konstruktiv kritikk, komme med forslag til videre arbeid, invitere til samarbeid osv. Kanskje har du svar eller innspill til de nyeste innleggene på samtalesidene?

Diskusjonsforum

I det generelle diskusjonsforumet kan du lufte idéer og ta opp saker av interesse for deg selv og andre brukere på wikien, som ikke kan knyttes til enkeltartikler eller -bilder.

Hvordan skrive innlegg på samtalesider?

  • Hvis du skal skrive et nytt innlegg, legger du inn overskrift og tekst på samme måte som i artikler.
  • For å signere innlegget, klikker du på signaturikonet over skrivevinduet: OOUI JS signature icon LTR.png. Da kommer navnet ditt og klokkeslettet automatisk opp (i klartekst først når du forhåndsviser eller lagrer).
  • Om du vil svare på et innlegg, legger du inn et kolon før du begynner å skrive. Da blir linjen rykket et hakk inn. Neste svarinnlegg markeres med to kolon (som gir dobbelt innrykk) osv.
  • Om du skifter mening, kan du stryke over det du har skrevet ved å skrive <s> foran og </s> etter innlegget.
  • I Diskusjonsforumet kan du skrive innlegg i skjemaet som kommer opp når du klikker på "Legg inn nytt tema" (se lenke øverst på siden).

Redigeringskommentarer

Vi kommuniserer også gjennom arbeidet vi gjør i wikien. Når du gjør endringer på en side, får du opp en boks der du kan legge inn en redigeringsforklaring. Slike er svært nyttige både for andre brukere og for administratorer. Det er stor forskjell på om du har omarbeidet en artikkel, lagt inn et nytt avsnitt eller rettet en skrivefeil. I Siste endringer kan du se hva andre brukere skriver om endringene de har gjort, for eksempel: oppdatert informasjon, kategori, lenke, bilde, korrektur.

Redigeringskommentaren skal gi en nøktern beskrivelse av hva du har gjort. Vær forsiktig med å evaluere tidligere brukeres arbeid.

Se også