Hjelp:Språk (retningslinjer): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(Dialekt i Kjeldearkivet)
 
(13 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{brukermanual}}
{{retningslinjer}}
'''Språknormene''' på {{SITENAME}} er et sett regler som skal bidra til å skape en helhetlig wiki som tar høyde for et språklig mangfold blant brukerne.  
'''Språknormene''' på {{SITENAME}} skal bidra til å skape en helhetlig wiki som tar høyde for et språklig mangfold blant brukerne.  


==Artikler==
==Artikler==


I artikler kan alle etablerte norske målformer benyttes. For å gjøre det lettere for andre å bidra til artikler anbefaler vi bruk av bokmål og nynorsk, men riksmål og høgnorsk kan også benyttes.  
I artikler kan alle etablerte norske målformer benyttes. For å gjøre det lettere for andre å bidra til artikler, anbefaler vi bruk av bokmål og nynorsk.  


For å sikre et mest mulig friksjonsfritt arbeid ber vi om at følgende retninslinjer følges:
For å sikre et mest mulig friksjonsfritt arbeid ber vi om at følgende retningslinjer følges:
* Den som oppretter en artikkel står fritt til å velge målform.
* Den som oppretter en artikkel står fritt til å velge målform.
* Respekter andres valg av målform – ikke skift form fordi du gjør en mindre redigering.
* Respekter andres valg av målform – ikke skift form om du bare gjør en mindre redigering.
* Dersom du totalt omskriver en artikkel, eller gjør en utvidelse som er betydelig i forhold til artikkelens opprinnelige størrelse, kan det være akseptabelt å endre målform. Det anbefales at man diskuterer dette med andre som har arbeidet med artikkelen først.  
* Dersom du omskriver en artikkel helt eller gjør en utvidelse som er betydelig i forhold til artikkelens opprinnelige størrelse, kan det være akseptabelt å endre målform. Det anbefales at man først diskuterer dette med andre som har arbeidet med artikkelen.  
* Opprett [[Hjelp:Omdirigeringssider|omdirigeringer]] fra andre målformer der tittelen kan variere, f.eks. omdirigering fra ''[[ordførar]]'' til ''[[ordfører]]''.
* Opprett [[Hjelp:Omdirigeringssider|omdirigeringer]] fra andre målformer der tittelen kan variere, f.eks. omdirigering fra ''[[ordførar]]'' til ''[[ordfører]]''.
* Geografiske navn som kan variere mellom målformer bør legges på lokal form, f.eks. ''Haukedalsvatnet'' og ''Maridalsvannet'', ikke ''Haukedalsvannet'' og ''Maridalsvatnet''.  
* Offentlige geografiske navn som kan variere mellom målformer bør legges på lokal form, f.eks. ''Haukedalsvatnet'' og ''Maridalsvannet'', ikke ''Haukedalsvannet'' og ''Maridalsvatnet''.
* I Kjeldearkivet kan det være et poeng å skrive på dialekt. Men husk at wikien har lesere fra hele landet og legg gjerne inn en ordliste.  


==Kategorier==
==Kategorier==


Det er ikke mulig å omdirigere kategorier slik man kan gjøre det med artikler. Dette gjør det vanskelig å bruke flere målformer for kategorinavn.  
Det er ikke mulig å omdirigere kategorier slik man kan gjøre det med artikler. Dette gjør det vanskelig å bruke flere målformer for kategorinavn. Det er derfor tatt et valg om å bruke kun bokmål i kategorinavn, inntil det eventuelt blir mulig å omdirigere. Der det finnes flere alternative skrivemåter velges den som ligger nærmest eller er identisk med nynorskformen, f.eks. ''garder'', ikke ''gårder'' og ''kjelder'', ikke ''kilder''.
 
Det er derfor tatt et valg om å, inntil det eventuelt blir mulig å omdirigere, bruke kun bokmål i kategorinavn. Der det finnes flere alternative skrivemåter velges den som ligger nærmest eller er identisk med nynorskformen, f.eks. ''garder'', ikke ''gårder'' og ''kjelder'', ikke ''kilder''.
 
==Flere målformer i samme tekst==
I artikler kan det legges inn noen markører som gjør det mulig å velge målform. Det er å anbefale at en bruker denne muligheten til å skrive et kort synopsis på andre språk, og på alternativ målform. Dette gjør det mulig å finne frem til artikkelen om en søker på andre språk.
 
Norsk synopsis skrives alltid på en etablert målform, selv om artikkelen er på dialekt.
 
Se blant annet [[Sigurd Islandsmoen]] for et eksempel på bruk av dette i en artikkel. Tilsvarende kan også gjøres i andre deler av artikkelen, eller på andre typer av sider slik som kategorisider.


[[Kategori:Retningslinjer|{{PAGENAME}}]]
[[Kategori:Retningslinjer|{{PAGENAME}}]]
[[Kategori:Hjelp]]

Nåværende revisjon fra 6. des. 2019 kl. 16:17

Retningslinjer på Lokalhistoriewiki

Juridiske spørsmål

Språknormene på lokalhistoriewiki.no skal bidra til å skape en helhetlig wiki som tar høyde for et språklig mangfold blant brukerne.

Artikler

I artikler kan alle etablerte norske målformer benyttes. For å gjøre det lettere for andre å bidra til artikler, anbefaler vi bruk av bokmål og nynorsk.

For å sikre et mest mulig friksjonsfritt arbeid ber vi om at følgende retningslinjer følges:

  • Den som oppretter en artikkel står fritt til å velge målform.
  • Respekter andres valg av målform – ikke skift form om du bare gjør en mindre redigering.
  • Dersom du omskriver en artikkel helt eller gjør en utvidelse som er betydelig i forhold til artikkelens opprinnelige størrelse, kan det være akseptabelt å endre målform. Det anbefales at man først diskuterer dette med andre som har arbeidet med artikkelen.
  • Opprett omdirigeringer fra andre målformer der tittelen kan variere, f.eks. omdirigering fra ordførar til ordfører.
  • Offentlige geografiske navn som kan variere mellom målformer bør legges på lokal form, f.eks. Haukedalsvatnet og Maridalsvannet, ikke Haukedalsvannet og Maridalsvatnet.
  • I Kjeldearkivet kan det være et poeng å skrive på dialekt. Men husk at wikien har lesere fra hele landet og legg gjerne inn en ordliste.

Kategorier

Det er ikke mulig å omdirigere kategorier slik man kan gjøre det med artikler. Dette gjør det vanskelig å bruke flere målformer for kategorinavn. Det er derfor tatt et valg om å bruke kun bokmål i kategorinavn, inntil det eventuelt blir mulig å omdirigere. Der det finnes flere alternative skrivemåter velges den som ligger nærmest eller er identisk med nynorskformen, f.eks. garder, ikke gårder og kjelder, ikke kilder.