Hjelp:Visuell redigering

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Visuell redigering, elller VisualEditor, er et redskap for å redigere sider i en wiki uten å bruke wikikoder. Den er et alternativ til det vanlige redigeringsvinduet, som lar deg jobbe omtrent som i et tekstsbehandlingsprogram av Word-typen. Visuell redigering er ofte langt enklere å bruke i for nye skribenter, og for vanlig redigering i artikler anbefaler vi å bruke denne metoden dersom du ikke allerede kan wikiformatering. For erfarne brukere som foretrekker vanlig redigering, anbefaler vi å teste ut visuell redigering spesielt for bruk når man lager tabeller.

Her skal vi bare gi en enkel innføring i bruken av visuell redigering. For en mer omfattende håndbok, se Mediawikis brukerhåndbok.

Å starte visuell redigering

1: Etter at du har trykket på fanen «rediger», trykker du på blyanten som her er merka med gult.

Vi har ikke en egen fane for å gå direkte til visuell redigering. De som er kjent med Wikipedia har trolig lagt merke til at man der kan velge mellom «rediger» og «rediger kilde», som er henholdsvis visuell og vanlig redigering.

På Lokalhistoriewiki starter man visuell redigering ved å:

  • Trykke på fanen «rediger».
  • Trykke på det blyantliknende symbolet i øvre høyre hjørne på redigeringsvinduet - se bilde 1 til høyre.

Du kommer da inn i visuell redigering, og kan skrive omtrent som i vanlig tekstbehandling.

Å bruke knapperaden

2: Knapperaden over redigeringsvinduet.

Over tekstvinduet har du en knapperad - se 2 bilde til høyre. Vi skal her gå gjennom de forskjellige hjelpemidlene, fra venstre mot høyre.

  • Pil mot venstre: Angre - tilbakestiller din siste redigering. Kan trykkes flere ganger for å gå lenger tilbake.
  • Pil mot høyre: Angre tilbakestilling.
  • «Avsnitt»: Her velger du overskrifter. «Overskrift» (tilsvarer nivå 2 i vanlig redigering) er for hovedbolkene i artikkelen, og så kan du bruke underoverskrifter når det trengs. «Preformatert» gir en tekstblokk med gammeldags skrivemaskinskrift. «Blokksitat» gir et tabulatorinnrykk for avsnittet du står i, til bruk ved sitater. «Sidetittel» brukes ikke som egen formatering, den ligger fast når artikkelen opprettes.
  • A'en gir en meny med halvfet, kursiv og fjerning av tekststil, og hvis man trykker på «mer» for man også heva og senka skrift, gjennomstreking med mer.
  • Lenkesymbolet åpner for innlegging av interne og eksterne lenker. Hvis et ord er merka av søkes det automatisk etter relevante lenker, og du kan velge fra ei liste. Hvis du ikke har merka av et ord, skriv inn i søkefeltet, så kommer alternativene opp. Dersom det ikke finnes noen artikkel med ordet du søker etter, får du ei rød lenke som du kan velge. Etter at ei lenke er lagt inn kan du redigere hvordan den skal vises i teksten. Hvis du f.eks. lenker til «Storgata (Oslo)» kan du etterpå slette «(Oslo)» i teksten, men lenka vil fortsatt være til samme sted.
  • «Siter»: Med denne knappen kan du legge inn fotnoter/referanser.
  • Listesymbol: Her kan du legge inn punktlister og nummererte lister, og du kan redusere eller øke innrykke på linjer i listene.
  • «Sett inn»: Her kan du sette inn media (bilder), maler, tabeller, kommentarer som kun vises i redigeringsmodus, [[Hjelp:Galleri|gallerier eller referanselister. Funksjonene er stort sett enkle å bruke, men se håndboka (lenke øverst på denne sida) om du står fast.
  • Omegasymbolet gir tilgang til andre tegnsett for bruk av spesialtegn, f.eks. norrøne eller greske bokstaver, lydskrift eller symboler.
3: Lagreknappen og knapperaden til høyre.

Det er også en knapperad på høyre side - se bilde 3 til høyre.

Her finner du, fra venstre mot høyre:

  • Spørsmålstegnet gir lenke til håndboka og en oversikt over hurtigtaster.
  • Menysymbolet (tre horisontale streker) gir tilgang til innstillinger, der du kan legge inn egen preferanser.
  • Klammesymbolet sender deg tilbake til vanlig redigeringsmodus.
  • Lagre side forklares i neste avsnitt.

Å lagre dine redigeringer

Som i vanlig redigering må du lagre når du er ferdig. Dette gjør du med lagre-knappen øverst til høyre - se bilde 3 til høyre.

Når du har gjort en eller flere endringer blir knappen blå. Trykker du på den, kommer det opp et lite vindu der du bør skrive inn en kort redigeringsforklaring, og kan velge om det er en mindre endring og om du vil overvåke sida. Hvis du vil få oversikt over endringene velger du «gjennomgå endringene dine». Når du er klar, må du trykke på den nye blå knappen «lagre siden» i vinduet. Har du ombestemt deg og vil redigere mer først, trykk på «fortsett å redigere» i stedet.