Holmsbu billedgalleri

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 3. jan. 2020 kl. 08:24 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[Kategori:Hurum kommune» til «Kategori:Asker kommune [[Kategori:Hurum»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Holmsbu billedgalleri med inngangspartiet til venstre.
Foto: Helge Høifødt (2012).
Fra utstillingslokalene.
Foto: Erlend Bjørtvedt (2018).

Holmsbu billedgalleri ble etablert i årene 1963 til 1973 til minne om kunstmalerne Oluf Wold-Torne, Thorvald Erichsen og Henrik Sørensen som var aktive også i Holmsbu-området. Det ligger mellom Holmsbu og Rødtangen i Hurum kommune, i en vestvendt skråniing mot Drammensfjorden, et par hundre meter opp fra sjøen hvor Henrik Sørensens sommersted Støa ligger.

Initiativ til etableringen ble tatt av sønnen til Henrik Sørensen, Sven Oluf Sørensen, og selve bygniingen ble reist av folk fra Holmsbu som frivillig arbeidskraft over tiårsperioden under ledelse av Elias Eliassen (1902-1991). Mye av arbeidet ble utført ved håndkraft.

Bygningen er tegnet av Bjart Faye Mohr, som også sto bak Vinje biletgalleri med Sørensens kunst, og Holmbu billedgalleri ble i 1983 tildelt Houens diplom for god arkitektur. Den er oppført i mur og forblendet med store stener av rød Hurumgranitt som er funnet i ura på stedet.

Bygningen ligger i et område med hovedsakelig granskog rundt selve bygningen. Adkomsten er på en sti fra parkeringsplassen nede ved Støaveien som ender ved galleriet som ligger som en lukket borg med med bratte og lukkede granittvegger som nærmest er vokst ut av fjellveggene rundt. Den eneste åpningen i adkomstfasaden er inngangsdøra.

Bygningen er L-formet og galleriet er delt i fire kubiske avdelinger som følger nivåforskjellene i terrenget og er sluttede rom med naturlig overlys gjennom lyskupler. I hjørnesalen er den ene veggen i glass pg vender ut mot naturen utenfor.

Bygningen og området rundt ble vedtaksfredet av Riksantikvaren 29. desember 1994.

Fra 2004 driftes galleriet av Drammens Museum gjennom en konsolideringsavtale.

Kilder


Koordinater: 59.55200° N 10.42345° Ø