IOGT

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
IOGT-plakat fra 1970-åra.

IOGT (International Organisation of Good Templars, også kalt Godtemplarordenen) er en internasjonal avholdsorganisasjon. Den ble grunnlagt i New York i USA i 1851 som Independent Order of Good Templars, og begynte nokså raskt å spre seg til andre steder og land. Noen norske sjømenn kom raskt inn i ordenen, og i 1860 hadde danskfødte Laurits Balle og Asbjørn Kloster samtaler om IOGT. Kloster mente at det kunne være grunnlag for en IOGT-avdeling i Norge, men ville ikke selv engasjere seg i grunnleggelsen.

Det drøya til 1877 før den første norske losjen ble grunnlagt. Det skjedde i Porsgrunn, der den svenskfødte skipperen Carl Reynolds grunnla en losje den 8. mars dette året. Blant de som støtta tiltaket var Laurits Balle, som tilfeldigvis hadde flytta til Porsgrunn og var formann i Det Norske Totalavholdsselskaps lag der. I juni samme år stifta metodistpresten Ole Olsen en IOGT-losje i Stavanger, og flere av de som hadde arbeida sammen med Kloster gikk inn i denne. Det gikk så slag i slag, med losjer i Bergen, Brevik, Larvik og andre steder. Enkelte losjer fikk kort levetid, mens andre holdt ut og vokste.

Det ble oppretta en egen storlosje for Norge i 1878. Den norske avdelingen ble først kalt UOGT, etter mønster av det amerikanske navnet; U sto for uafhængig. Laurits Balle ble valgt inn i det høyeste vervet, Høi Værdig Stor Templar. Han satt i dette vervet 1878–1879 og 1882–1885. Balle var også redaktør for bladet Den Norske Good Templar fra 1878.

IOGT nådde sitt høyeste medlemstall i 1918, da det var omkring 100 000 medlemmer. Pr. 2013 var det omkring 3500 medlemmer.

Barne- og ungdomsforbund

Ungdomsforbundet Norges Godtemplar Ungdomsforbund (NGU) ble grunnlagt i 1909. Etter hvert løsrev den seg fra moderorganisasjonen, og i 1992 ble den sammenslått med Det Norske Totalavholdsselskaps Ungdomsforbund til Juvente. Likeledes ble barneforbundet IOGT-junior i 2009 slått sammen med Det Norske Totalavholdsselskaps Barneforbund til JUBA.

Galleri

Kilder