Ingeborg Torstejnson

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingeborg Torstejnson (1867-1944)

Ingeborg Torstejnson (født 1. oktober 1867 i Elverum, død i Drammen 1944) var Norges første kvinnelige kommunestyrerepresentant, og ble valgt inn i kommunestyret i Elverum i 1901 på Arbeiderdemokratenes liste. Hun satt i periodene 1901-1903 og 1904-1906.

Foreldre var handelsbetjent Johan Randulf Torstejnson Fjellset og Jonette Johnsdotter fødd Koppang. Ingeborg var eldst i en søskenflokk som bestod av søsken og halvsøsken. Moren ble enke og giftet seg igjen med Jon Sørensen Tangen i Grue. Ingeborg vokste opp dels i Elverum (Leiret) på eiendommen Hovde, dels i Grue.

Ut over folkeskolen hadde Torstejnson middelskole, lærerskole (høyere lærerprøve) og «industriskole» (trolig Den kvinnelige industriskole i Kristiania). Dessuten hadde hun gått det som Håvard Skirbekk omtaler som «den venstrepolitiske ungdomsskulen på Folkvang», og som Skirbekk mener har vært av avgjørende betydning for hennes idealistiske livsinnstilling.

Sitt yrkesliv startet Torstejnson som guvernante i Stange. I 1892 ble hun lærerinne i Leiret, først i småskolen, seinere også i middelskolen. Fra 1893 var hun øvingslærer ved Elverum Privatseminar ansatt av Olav Andreas Eftestøl. Ved siden av praktisk-pedagogiske øvelser for lærerskoleelevene, underviste hun der også i håndarbeid.[1]

Torstejnson var aktiv i avholdsbevegelsen. Hun ledet avholdsforeninger både for barn og voksne, og hun startet avholdskafeen Gimle, som hun hadde det øverste tilsyn med så lenge den bestod.

Hun la ned mye arbeid i den kristelige ungdomsforeninga, og drev på eget initiativ søndagsskole, som hun fikk med seg interesserte lærerskolelever på.

Dessuten skal hun ha markert seg politisk i forbindelse med unionsoppløsningen.

Ingeborg Torstejnson har fått ei gate oppkalt etter seg på Leiret i Elverum, Ingeborg Torstejnsons veg.

Referanser

  1. Halberg, side 25.

Kilder

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!


Logo De 100 første.jpg Ingeborg Torstejnson er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.