Innlandet fylke

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 4. sep. 2019 kl. 09:12 av Kallrustad (samtale | bidrag) (Tillegg/liten korrigering)
Hopp til navigering Hopp til søk

Innlandet fylke opprettes 1. januar 2020, når Oppland og Hedmark fylkes slås sammen. Hovedsetet for politisk og administrativ ledelse blir på Hamar, mens enkelte fylkeskommunale funksjoner blir lagt til Lillehammer.

Området tilsvarer stort sett det tidligere Oplandenes amt, som eksisterte fra 1757 til 1781. Det er noe mindre enn en historiske landskapet Opplanda, som også inkluderte Raumafylke med Romerike. Navnet Opplanda ble vanskeligere å bruke etter at Kristians amt skifta navn til Oppland fylke, og Innlandet har gradvis blitt et vanligere navn på dette området. I 2016 ble det navnet på Innlandet politidistrikt, som skal dekke samme område, og i 2017 ble Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer slått sammen til Høgskolen i Innlandet.

Den formelle beslutninga om å slå sammen Hedmark og Oppland skjedde i fylkestingene den 15. januar 2018. Dette ble senere bekrefta av Stortinget. Valg til felles fylkesting, med 57 representanter, gjennomføres under kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019.

På samme tid som Innlandet fylke opprettes, overføres kommunene Lunner og Jevnaker fra Oppland til nye Viken fylke.

Knut Storberget er den første fylkesmannen og har kontor på Lillehammer. Embetet ble oppretta 1. januar 2019.

Litteratur og kilder